I 2017 var det en underdekning av grunnskolelærere på 1000 årsverk. Den øker hvert år. Foto: Erik M. Sundt

Grunnskolelærere blir mangelvare

Om 20 år vil grunnskolene mangle minst 4700 lærere.

Publisert

– Det er for få grunnskolelærerstudenter, sier forsker Trude Gunnes ved Statistisk sentralbyrå. Hun står bak rapporten «Lærermod 2016–2040. Fremtidig tilbud og etterspørsel etter lærere.»

I 2017 var det en underdekning av grunnskolelærere på 1000 årsverk. Det øker hvert år, og økningen ser ut til å bli større enn man fryktet for noen år siden.

Når SSB regner ut framtidig lærermangel tar de utgangspunkt i dagens studenttall, fullføringsgrad, pensjoneringsatferd og utvikling i framtidige barnekull. Ut fra et slikt regnestykke vil det være stor mangel på lærere i 2040. Dersom forskerne regner inn lærernormen, blir mangelen enda større.

Les også: Nyutdannet lærer: - Det var mange slitsomme dager

 

Trenger flere som fullfører

– Tar man med lærernormen, vil skolene mangle 5800 grunnskolelærere om 20 år. Beregningene må tolkes som anslag, der andre utviklingsbaner med andre forutsetninger er mulige. Endrede lønnsforhold er noe av det som kan føre til at flere velger å bli lærer og fullfører utdannelsen i årene framover. Dette kan påvirke det framtidige tilbudet av lærere, sier SSB-forskeren.

Fullføringsprosenten er også viktig. Dersom flere fullfører og består, vil mangelen på lærere bli mye mindre.

– Strengere karakterkrav og etableringen av masterutdanning kan bidra til at gjennomføringsevnen på grunnskolelærerutdanningen blir bedre, sier Gunnes.

Les også: Lærerstudenter er minst fornøyde

 

SSB har regnet ut at det er omtrent 75.000 utdannede barnehagelærere i 2040, mens behovet er på 60.000.

– Overskuddet kan tolkes som at det er rom for å øke barnehagelærertettheten på sikt, sier Gunnes.

Les også: Lærermangel og støvsuging

Powered by Labrador CMS