Alnes: - Barn skal ha glede av å bevege seg – det handler ikke om hvor gode de blir

Friidrettstrener Leif Olav Alnes har trent stjernene Karsten Warholm og Geir Moen til gull, men ser helst at flere nordmenn blir stjerne i eget liv.

Publisert

 

Denne artikkelen finner du også i Utdanning nr. 13/2017

 

Gratulerer med VM-gullet til Karsten Warholm. Du har også trent sprinter Geir Moen til EM-gull. Hva er hemmeligheten?

Det er noe så kjedelig som at utøveren må ha gode forutsetninger – uten gode forutsetninger kan du forbedre deg, men du kommer ikke på topp. Løping er en gen-idrett. Og så handler det om å trene nok. Det er mange, også i næringslivet og ellers, som sier de jobber smart, og da stiller jeg kontrollspørsmålet: Mener du lite? I min verden er det ikke smart å jobbe lite.

 

Hvis gener spiller en så stor rolle, kunne Warholm blitt like flink med andre trenere?

Han kunne blitt veldig flink med mange trenere, tror jeg. Men det er vanskelig å vite hvordan det ville gått hvis han hadde hatt en annen trener. Jeg er fornøyd med resultatet, men det ville være arrogant å hevde at ingen andre trenere kunne fått til det samme.

 

Psykolog Anders Ericsson sier det handler mer om målrettet øving enn antall nedlagte timer for å bli flink i noe. Hva tenker du?

10.000-timersregelen er nok en myte, men det er noe sannhet i det også. Men det er ikke noe automatikk i at bare du klokker inn nok timer, så er du i toppen av ditt felt. Selvsagt må timene være meningsfylte. Innholdet har stor betydning for utfallet.

 

Det er langt flere inaktive barn i Norge i dag enn tidligere. Hvordan kan foreldre få mer aktive barn?

Du må stimulere nysgjerrigheten hos barn og gjerne vekke egeninteressen deres for idrett. De                                

 

Hvis du fikk holde en undervisningstime for det norske folk, hva ville den handle om?

Den ville handlet om det å være stjerne i sitt eget liv. Jeg har en mistanke om at altfor mange prøver å være stjerne i andres liv. Det er viktig at folk er fornøyd med sitt eget liv.

 

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

Det er fryktelig mange interessante mennesker som det hadde vært spennende å ha som lærer, men hvis jeg skulle valgt én, måtte det bli Isaac Newton. Jeg er ganske opptatt av de naturvitenskapelige lovmessighetene han påviste.

 

Hva er din favorittbok?

Da jeg var yngre, likte jeg å lese spenningsbøker. Nå syns jeg en god krim er morsomt, og jeg liker også å lese fagbøker.

 

Hva gjør du for å få ut frustrasjon?

Det er mange ting som kunne gjort meg frustrert, men jeg prøver å komme i en setting hvor jeg ikke blir frustrert over dem.

 

Hva er ditt bidrag i kampen for å redde verden?

Det er nok en oppgave som er for stor for meg alene, men små bidrag monner også. Hvis du for eksempel er på Vestlandet, og det har vært en storm og 100 millioner sjøstjerner har kommet på land, så tror jeg det monner for den sjøstjerna du kaster uti igjen.

 

Hva syns du er det beste og det verste med den tiden vi lever i?

Vi er ekstremt privilegerte. Vi burde nok sette mer pris på det vi har, i stedet for å klage på ting som er å regne som bagateller.