Lektor Torstein Torgner mener den norske skolen er for feminin for guttene. - Skolen er tilpasset jenter i langt større grad enn gutter, sier han. Foto: Bart Hickman, FreeImages
Lektor Torstein Torgner mener den norske skolen er for feminin for guttene. - Skolen er tilpasset jenter i langt større grad enn gutter, sier han. Foto: Bart Hickman, FreeImages

Lektor: – Skolen er for feminin for guttene

Det å være tydelig, ha konkurransepreg og disiplin er noen av nøkkelordene for å lykkes med gutter, mener gymnasielærer Torstein Torgner.

Publisert

 

Dette intervjuet finner du også i Utdanning nr. 19/2017

Torstein Torgner (43) er lektor ved Heltberg gymnas i Oslo og fotballtrener. Han holder innlegg på et debattseminar om gutters utfordringer i norsk skole 18. november på Litteraturhuset i Oslo. Seminaret arrangeres av organisasjonen Mannsforum.

 

Hva sliter guttene med på skolen?

Det er forsket lite på hvorfor gutter sliter i skolen, men mine erfaringer er at skolen er for feminin. Det er få mannlige forbilder i skolen, og skolen er tilpasset jenter i langt større grad enn gutter.

 

Hva kan gjøres for guttene i skolen?

Gutter løser oppgaver annerledes enn jenter. De liker blant annet å konkurrere. Det bør man utnytte i undervisningsøyemed. Hyppige enkle prøver, der en får poeng, trigger konkurransegenene hos gutter. Og spill, slik som Kahoot, er populært blant gutter. Gutter bør også få mulighet til å være mer fysiske.

 

Hvordan?

Mange liker å knuffe og lekeslåss. Det burde være tillatt. En bør skille mellom det som bare er en del av det sosiale samværet, og mobbing. Når de går for langt, må de voksne være tydelige. Ingen har vondt av litt disiplin.

 

Hvordan likte du deg på skolen?

Skal tro om elevene leser dette? Jeg likte meg ikke på barneskolen. Det ble bedre etter hvert, og i videregående skole var det ok. Jeg var ikke god i alle fag. Det var så vidt jeg sto i matte, men jeg likte historie, religion og tysk.

 

Du får holde en undervisningstime for det norske folk. Hva handler den om?

Da ville jeg ha fortalt hvor viktig det er at langt flere i Norge lærer seg tysk. Tyskland er en av våre viktigste handelspartnere, og altfor få behersker språket i dag.

 

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

Den tyske politikeren og kansleren Otto von Bismarck er en mann jeg beundrer. Jeg beundrer hans stil, og jeg tror han hadde humor og var en stor retoriker.

 

Hva liker du best med deg selv?

At jeg har meninger og tør å stå imot, selv om andre mener det motsatte.

 

Er det noen du ville ha gitt straffelekse?

Lederen for partiet Rødt, Bjørnar Moxnes. Som politiker bør han vite at han bør ha kunnskap om det han sier. At han rakker ned på oss som jobber i private skoler, irriterer meg. Vi gir ofte elever som ikke passer inn på andre skoler eller som har brukt opp ungdomsretten, et tilbud.

 

Hva er ditt bidrag til å redde verden?

Jeg er med på å forme og oppdra ungdommer til hele, dannede mennesker.

 

Hvilke tvangshandlinger har du?

En Bayern München-kamp prioriteres veldig høyt.

 

Powered by Labrador CMS