– Elevene lærer både å bygge og å se bienes funksjon i naturen ved pollinering av blomster, trær og busker, sier kontaktlærer Monica Klewe Løwe. Foto: Márcia Rodrigues

Disse elevene er sjef for eget biehotell

Elevene ved Lunde barneskole i Skien får lage hvert sitt biehotell, og nå håper de alle andre elever vil gjøre det samme.

Publisert

 

Denne artikkelen er også å finne i Utdanning nr. 10/2017

Bjelle til sauen

Syvendeklassingene ved Lunde barneskole har tatt til seg Albert Einsteins ord om at «forsvinner biene fra jordas overflate, har vi bare fire år igjen å leve». Elevene har laget en manual for hvordan man bygger en bolig for bier. De har bygget ett hver og plassert dem ute.

– Jeg synes dette er veldig bra. Når biene er ute på reise, har de ikke så mange steder å mellomlande. Nå kan de hvile i de hotellene vi har laget, sier Pernille Norrman (13).

Hun har laget et bie-hi, men har ennå ikke plassert det ut.

– Jeg vet ikke helt hvor jeg skal sette det, kanskje i hagen ved siden av noen bievennlige blomster, sier Pernille.

Ideen om biehotell kom da syvendeklassingene ved Lunde skole skulle være med i en teknologikonkurranse med temaet «Animal Allies», hvor elever ble bedt om å se på hvordan mennesker og dyr kan samarbeide.

– Det første vi jobbet med, var å forsøke å finne en slags bjelle som sauen kan ha for å skremme bort ulven, og dermed gjøre sånn at ulven får leve. Men det ble vanskelig. Så kom elevene opp med ideen om biehotell, sier lærer Monica Klewe Løwe.

 

Lærer om pollinering

Løwe er kontaktlærer for klassen som utviklet prototypen på biehiet, og hun mener elevene har lært mer enn håndverk i denne prosessen.

– Elevene lærer både å bygge og å se bienes funksjon i naturen ved pollinering av blomster, trær og busker, sier hun.

I tillegg har de lært mye om hvordan biene bor.

– Først tenkte vi å bruke trevarer som var behandlet med maling eller som var trykkimpregnert, men vi lærte at det var direkte farlig for biene. Elevene har lært om utrydningstruede arter og om alle produktene bihonningen brukes i, sier Løwe.

I tillegg lærte de litt om arkitektur. 

– Vi fant selv ut hvordan formen skulle være selv. Det viktigste var at hullene til biene var trange, og at det ikke var for vanskelig å lage. Det tar bare femten minutter å lage dem, sier elev, Pernille Norrman (13).

– Det er ikke nok insektsboliger, så det at elevene kan bidra samtidig som de lærer, er veldig fint. Vi er innom mange av kompetansemålene i dette prosjektet, sier lærer Monica Klewe Løwe.

Elevene har laget en enkel instruksjonsvideo som viser hvordan man lager biehotellene.

– Skolene som ønsker å bruke dette opplegget, må kjøpe materialet selv, sier Løwe.

– Jeg håper alle elever får laget et biehotell. Det veldig lett, og morsomt, sier Pernille. 

Lærerne ved skolen i Skien mener opplegget passer godt for elever fra 5.–7. trinn.

– Ved å lage biehotell og sette det ut hjemme, kan biene komme innom og mellomlande der eller formere seg, sier Monica Klewe Løwe.

 

Vant pris

I fjor var elever fra 7. trinn ved Lunde barneskole med i teknologikonkurransen First Lego Leagues, og de vant i sin region. Før jul dro de med biehotellet til Bodø og den skandinaviske finalen der. Der fikk de blant annet skryt for markedsføringen av produktet. Elevene fra Lunde skal dra til den internasjonale finalen i Bath i England i juli.

Laget kaller seg «Lunde Smart Learners» og har en egen nettside. Villbiene er en truet art, og Pernille håper at når prosjektet med biehotell blir kjent, så kan det hjelpe biene. 

– Jeg er sikker på at biene kommer til å like seg i hotellene vi har laget til dem, sier Pernille Norrman.

 

Powered by Labrador CMS