Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og helsedirektør Bjørn Guldvog ankommer pressekonferanse hos Helsedirektoratet etter at det er oppdaget utbrudd av den britiske mutasjonen av koronaviruset i Nordre Follo kommune.

Nakstad: Det ser ut som én meter ikke er nok mot virusmutanten

Helsedirektoratet vurderer å endre rådene om én meters avstand og håndvask i lys av den britiske mutasjonen av koronaviruset. Én meter er trolig ikke nok.

– Det kan få en del konsekvenser for praktiske smittevernråd. Det er også mulig at det muterte viruset, fordi det er mer smittsomt, får betydning for hvor mange vi kan være sammen i ulike sammenhenger, så det er ting vi må se på. Her har vi fått erfaring, ikke minst fra andre land, sier Nakstad i et intervju med VG.

Helsedirektoratet vurderer både rutinene for håndvask og avstand i lys av mutasjonen, som står bak et utbrudd i Nordre Follo.

– Det med avstand er vesentlig når det gjelder dette muterte viruset. Det ser ut som én meter ikke er nok, sier Nakstad.

Å holde minst én meters avstand til andre er et av de grunnleggende og generelle rådene til befolkningen for å hindre spredning av koronaviruset per i dag. I begynnelsen av pandemien gikk rådet ut på to meters avstand, men det ble senere justert ned til én.

Strengere smitteverntiltak

Lørdag ble det kjent at ti kommuner i Oslo-regionen innførte nye og strengere smitteverntiltak som følge av utbruddet av det muterte viruset i Nordre Follo. Blant annet ble barnehager og barneskoler satt til rødt nivå.

Søndag innførte regjeringen også nye tiltak i ytterligere 15 kommuner i randsonen. Folkehelseinstituttet publiserte også strengere smittevernregler for ansatte i skoler og barnehager.

Der heter det at dersom en meters avstand ikke kan holdes til andre ansatte, anbefales bruk av munnbind. Dette gjelder derimot ikke for barnehageansatte i samme kohort.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS