Syrisk flyktning overleverte gave til Erna Solberg

Da statsminister Erna Solberg besøkte verkstedhallen på Hellerud videregående skole i formiddag, ville en elev overlevere en gave. Radwan Baki, flyktning fra Syria, hadde malt et bilde til Solberg.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg er veldig takknemlig for det utdanningstilbudet jeg har fått på Hellerud videregående skole og for måten Norge har tatt imot meg på, sier Radwan Baki (27) til Utdanning.

Erna Solberg dro av gråpapiret, takket for bildet og sa: - Dette må vi henge opp. Vanligvis har jeg veskebærer, men i dag trenger jeg bildebærer.

- Hvordan kom ideen om å lage et bilde til Erna Solberg?

- For en uke siden fikk vi vite at statsministeren og flere av ministrene i hennes regjering skulle besøke skolen vår. Da satte jeg i gang. For å lage bildet, som er en collage, brukte jeg ulike teknikker. Bildet ble til på to dager, forteller Baki stolt.

Han flyktet fra Syria til Libanon på grunn av krigen i hjemlandet. Baki kom til Norge som en av FNs kvoteflyktninger.

Erna Solberg: – Foreldre i jobb vil forhindre at barn vokser opp i fattigdom

 

Ser fram til å være del av et organisert arbeidsliv

Fra Syria har han to års kunstfaglig utdanning på universitetsnivå. Han har også studert sosiologi i Libanon. I Norge har han fortsatt å drive med kunstnerisk aktivitet utenom skoletiden. Baki har dessuten hatt praksisplass på Den norske opera og ballett.

Nå stortrives han som elev i tømrerfaget på Hellerud videregående skole.

- I Libanon var livet veldig vanskelig for oss flykninger. Vi jobbet 16 timers arbeidsdager og hadde få rettigheter som arbeidstakere. Her i Norge har dere et regulert arbeidsliv. Nå satser jeg på å ta svennebrev i tømrerfaget om fire år og skape meg et liv i Norge. Jeg er veldig glad for at dere i Norge gir meg en mulighet til å starte på nytt, sier Baki som på kort tid har lært seg å snakke flytende norsk.  

 

Investering i utdanning er økonomisk lønnsomt

Da Erna Solberg besøkte byggfagsutdanningen på Hellerud videregående skole i dag sammen med tre av sine statsråder var det for å lansere regjeringens nye integreringsstrategi.

Ifølge kunnskaps- og integreringsministeren Jan Tore Sanner er en investering i utdanning en investering som lar seg forsvare økonomisk. For selv om det fireårige løpet der elevene får både norskopplæring og svennebrev koster mer enn et ordinært utdanningsløp på byggfag i videregående opplæring, så er dette lønnsomt på sikt.

For å forsvare satsingen viste Jan Tore Sanner til Brochmann 2-utvalgets beregninger.

- Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å investere i utdanning for flyktninger, fordi utdanning fører til at flere kommer ut i jobb. For eksempel vil fem år med opplæring på grunnskole- og videregående nivå, gi fire ganger større avkastning enn det investeringen koster. Med én krone investert, får Norge fire kroner igjen, sa Sanner. 

Men å være i jobb, gir mer enn økte skatteinntekter. For den enkelte er det godt å kjenne at noen har bruk for deg, at du klarer deg selv – og at du har et sted å treffe kollegaer i et fellesskap. 

 

Powered by Labrador CMS