Hedda Bjørvang kjempet mot muntlig eksamen i fjor. I år mener hun elevene har enda bedre grunn til å slippe.

Slapp muntlig eksamen i fjor:
– I år bør de i alle fall få slippe

Hedda Bjørvang (19) starta en Facebook-kampanje for å slippe muntlig eksamen etter hjemmeundervisningen i fjor. Og vant. – I år burde de i alle fall få slippe, sier Hedda.

Publisert Sist oppdatert

I mars i fjor ble skolene stengt, og da de åpnet to måneder senere fikk elevene vite at de skulle ha muntlig eksamen.

– Å få en muntlig eksamen rett i trynet etter hjemmeundervisning i to måneder var tøft, sier Hedda Bjørvang. Hedda gikk i tredje klasse på Langhaugen videregående i Bergen, og var fortvila da beskjeden om muntlig eksamen kom.

– Vi hadde mistet så mye undervisning og lå langt etter, og en muntlig eksamen virka helt umulig. Men det kjentes ikke ut som om vi kunne gjøre noe, men så visste jeg jo at noen hadde laget facebook-gruppe om saker tidligere, sier Hedda. Hun opprettet gruppa "Avlys muntlig eksamen".

– Jeg trodde jo ikke at det skulle bli så stort, men allerede dagen etter var det 6000 medlemmer, sier hun.

19 100 medlemmer

I fjor ble både muntlig og skriftlig eksamen avlyst, men i år skal muntlig gjennomføres for avgangselever på ungdomsskole og videregående. Det har gjort at enda flere har engasjert seg. Akkurat nå er det 19 100 medlemmer i gruppa, og både foreldre, lærere og elever deler synspunkter og nyhetssaker om muntlig eksamen. Det diskuteres blant annet demonstrasjon og skolestreik.

Les denne: – Elever skal ikke være prøvekaniner for en eksamensform som ikke er utprøvd

– Nå ser det ut som om enda flere lærere engasjerer seg. Det er mange som deler innlegg, sier hun. Hedda selv er ikke like engasjert i år, men støtter saken til årets avgangselever.

Fortsatt håp

– Jeg tror dessverre det blir muntlig i år, men har fortsatt et håp om at det kan bli avlyst. Det er mange gode argumenter for det, sier hun.

Hedda mener kunnskapsminister Guri Melby motsier seg selv.

– Melby har jo sagt at hun har tillit til at lærere og skolen vet hva som er bra for elevene, men nå lytter hun jo ikke til dem, sier Hedda. Hedda har stor medfølelse med årets avgangselever.

– Jeg synes veldig synd på dem. De har hatt hjemmeskole i nesten et helt år. Jeg får så vondt av dem.

Powered by Labrador CMS