Fylkesordførere ber Melby avlyse muntlig eksamen

Samtlige fylkesordførere og fylkesrådsledere ber kunnskapsminister Guri Melby (V) om å avlyse muntlig eksamen i videregående skole.

Publisert

Fylkesordførerne møter Melby tirsdag ettermiddag.

Kun én fylkesordfører har ikke skrevet under på et brev som er sendt til Melby, men Høyres fylkesordfører i Agder, Arne Thomassen, bekrefter overfor VG at han heller ikke ønsker at muntlig eksamen gjennomføres.

Alle opplæringssjefene i fylker landet over er enige om at eksamen må avlyses ettersom det blir for krevende å gjennomføre, opplyser Trøndelag fylkeskommune i en pressemelding.

– Man risikerer at svært mange elever som for eksempel må i ventekarantene, må ta eksamen på nytt. Det mest rettferdige og forutsigbare for elevene som bor spredt i alle landets kommuner, ville vært om beslutningen ble tatt samlet for landet, mener fylkesordfører Tore O. Sandvik i Trøndelag.

– Skifter i tiltaksnivå, kombinasjonen av digital og fysisk undervisning og oppfølging på avstand, har tæret på mange, sier han.

Les også: Elever er i karantene under eksamen - får ikke vitnemål

– I utakt med sektoren

Flere kommuner har vurdert å avlyse muntlig eksamen, deriblant Oslo.

Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, var også tilstede på møtet tirsdag. Hun sier til Utdanningsnytt at hun gjentok budskapet sitt om at muntlig eksamen må avlyses av hensyn til elevene.

– Vi mener tiden nå burde brukes til å gjøre gode standpunktvurderinger, tette kunnskapshull og gi elevene en god avslutning på skoleåret. Jeg gjentok også at vi er helt enige med vurderingen Grenlands-kommunene har gjort, sier Thorkildsen og fortsetter.

– Budskapet fra alle tilstede var det samme- de ber ministeren om å snu og avlyse eksamen. Akkurat nå er kunnskapsministeren i utakt med hele skolesektoren. Regjeringen kan ikke la det gå prestisje i denne saken, sier hun.

Les også: Slapp muntlig eksamen i fjor: – I år bør de i alle fall få slippe

– Kan kun avlyse av smittevernhensyn

Men kommunene står ikke selv fritt til å avlyse eksamen.

Mandag sa Melby at muntlig eksamen kun kan avlyses hvis det er uforsvarlig smittevernmessig å gjennomføre. Manglende undervisning er ikke nok.

Flere kommuner har vurdert å avlyse muntlig eksamen, deriblant Oslo.

– Det er bare hvis smittevernhensyn tilsier at eksamen kan avlyses, at det kan gjøres. Man kan ikke bruke opplæringssituasjonen gjennom året som grunn til å avlyse eksamen, sa Melby mandag.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS