Snur om datamaskiner til de yngste elevene

For et halvt år siden bestemte de rødgrønne i Stavanger at elevene fra første til fjerde trinn ikke får egen PC. Nå snur de og alle elevene utstyres med egen chromebook.

Publisert Sist oppdatert

– Den overivrige digitaliseringen er et stort eksperiment med livene til de små barna, uttalte Mímir Kristjánsson, gruppeleder for Rødt i Stavanger i november da de rødgrønne i Rogalandsbyen la frem sitt første budsjett.

Planen var at elevene fra først til fjerde trinn ikke lenger skulle få private PC-er, men at de ble erstattet av klassesett som kunne hentes frem når læreren mente det var behov.

– PC-er er et viktig verktøy, med fantastiske muligheter som vi skal bruke. Men når seksåringer får privat PC, har dette gått altfor fort, sa Dag Mossige, gruppeleder for Arbeiderpartiet.

Vedtaket vekket sterke reaksjoner, noe Kristjánsson også kommenterte i et intervju med Utdanningsnytt i januar i år.

Og nå snur flertallspartiene i Stavanger.

Denne uken hadde utvalg for oppvekst og utdanning sitt siste møte før sommeren og der ble de enige om at alle elevene i Stavangerskolen bør ha hver sin Chromebook, skriver Rogalands Avis.

– Vi registrerer de tekniske utfordringene det er med klassesett, så det er vanskelig å gå tilbake fra 1:1-ordningen, sa utvalgsleder Eirik Faret Sakariassen (SV).

Les også: Professor: – Vi vet for lite om skjermbruk og leseferdigheter

Uenige om den kan tas med hjem

På vegne av flertallspartiene SV, Ap, MDG og FNB la han frem et tilleggsforslag om at man, i samarbeid med relevante fagmiljøer, skal undersøke positive og negative effekter ved at alle elevene disponerer egen Chromebook. Dette ble vedtatt med seks mot fem stemmer.

Flertallspartiene ønsker dessuten at det skal være en hovedregel av Chromebook-en skal være på skolen og at de bare unntaksvis skal bli tatt med hjem for å gjøre skolearbeid.

Det punktet førte til at opposisjonen, som gledet seg over at 1:1-prinsippet blir videreført, likevel anker saken til formannskapet. Venstres Mette Vabø påpeker at det er en del barn som ikke har skjerm hjemme.

– Det er de barna som kommer fra lavinntektsfamiliene vi ønsker å løfte. De skiller seg dermed ut når de ikke får lov til å ta med seg skjermen hjem, sier hun til Rogalands Avis.

Les også: På Revheim skole spiller elevene seg til læring i eget gamingrom

Powered by Labrador CMS