I Sverige får elevene servert mat på skolen. Her forsyner Emil Taflin seg med varm lunsj i skolekantina. foto: Erik. M. Sundt

Oslo-elevene kan få gratis skolemat. I Trondheim får de det ikke

I Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø ser det ut til at skolemat-partiene kommer til makta. Men ikke alle innfører gratis skolemat likevel.

Publisert Sist oppdatert

I en av landets store byer er det klart at elevene ikke kommer til å få gratis skolemat, og det er Trondheim. I Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø kan det bli servert mat på skolene.

– Det er gode sjanser for at det blir gratis skolemat til elevene i Oslo-skolen, sier Sunniva Holmås Eidsvoll i SV. I hovedstaden ligger det an til at Arbeiderpartiet, Miljøpartiet og SV fortsetter samarbeidet om å styre byen. Alle disse tre partiene har sagt ja til gratis skolemat.

Skolemat-partiene styrer i storbyene

Rødt, SV, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet og Senterpartiet sa før valget at de ville gi elevene gratis skolemat, det viser en rundspørring til partiene sentralt som Skolenes Landsforbund gjorde før valget.

– Vi tar ingen forhandlingsresultat i forkant, men det er gode sjanser for at det blir gratis skolemat i Oslo, sier gruppeleder i SV, Sunniva Holmås Eidsvoll. På valgvaken til Arbeiderpartiet sa også Oslos varaordfører, Kamzy Gunaratnam fra Ap at hun vil ha gi elevene gratis mat.

I Bergen kan det bli både gratis mat og SFO

I Bergen er det fortsatt usikkert hvem som ender med makten, men det kan se ut som et bredt samarbeid ledet av Arbeiderpartiet kan bli resultatet. MDG og SV vil være blant dem som styrker seg i koalisjonen, mens Ap har hatt et kraftig fall.

– Skole- og barnehagepolitikken vil være viktig for oss i eventuelle forhandlinger, sier leder i Bergen SV, Steinar Nørstebø.

I juni fattet bystyret et prinsippvedtak om at de skal begynne arbeidet med å innføre gratis SFO. Nørstebø lover også at gratis skolemat vil bli tema.

– Dette er sentrale områder for oss, og det vil vi jobbe hardt for å gjennomføre. Så må vi selvsagt se på totaliteten i eventuelle forhandlinger, men vi er opptatt av at dette ikke skal være tomme løfter, sier Nørstebø.

Trondheim kan få gratis SFO, ikke mat

Leder av oppvekstkomiteen i Trondheim Edvin Helland (Ap) kommer ikke til å prioritere gratis skolemat.

– Vi gikk til valg på gratis SFO og det er det vi kommer til å prioritere i første omgang. Deretter kan det hende at vi i 2021 kommer til å tilby gratis skolemat, hvis det da blir vedtatt nasjonalt og det blir statlige overføringer, sier Helland.

Arbeiderpartiet har gått kraftig tilbake under årets valg i Trondheim, men beholder ordføreren. Det skal nå forhandles og om det er Arbeiderpartiets politikk som kommer til å gjelde i forbindelse med skolemat kan ikke Helland fastslå på dette tidspunktet.

– Det er i dag ni skoler i Trondheim som tilbyr ulike ordninger med skolemat, med egenbetaling på en eller annen måte. Det er ikke noe som er innført fra politisk hold i hele kommunen, sier Edvin Helland.

Usikkert i Stavanger

I Stavanger sitter bompengepartiet på vippen. Dersom det blir sosialistisk skifte i byen, og Arbeiderpartiets Kari Nessa Nordtun blir ordfører, kan elevene få mat. Før valget uttalte Nessa:

- Vi ønsker blant annet innføring av skolemåltid, styrking av fellesskolen og stans i veksten av privatskoler, som har fått 900 flere elever siden 2014.

Lite penger til skolemat i Tromsø

De fire partiene som er forventet å samarbeide om å styre Tromsø; Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og Rødt, er alle opptatt av mat i barnehage og skole. Men kommunen har et stort overforbruk på helse- og sosialbudsjettet. Dette må komme under kontroll før tiltak som skolemat startes opp, sier Pål Julius Skogholt, gruppeleder for SV i Tromsø.

I Harstad i Troms er det heller ikke klart hvem som skal styre byen. Dersom Senterpartiet vil samarbeide med Arbeiderpartiet, er det sannsynlig at også elevene i kystbyen Harstad får gratis mat på skolen.

– Vi har gått inn for gratis skolemat, men jeg kan ikke si noe mer før forhandlingene er over, sier leder i Harstad Arbeiderparti, Else Marie Stenhaug.

I Kristiansand får videregående-elevene mat

Utdanning har rettet en forespørsel til Kristiansand Arbeiderparti, som ikke har svart ennå. Men i Vest-Agder forplikter skolene seg til å tilby gratis skolemat til elever i videregående. I Kristiansand ble Arbeiderpartiet største parti, og i partiprogrammet står det at de vil innføre forsøk med gratis skolemat til elever i grunnskolen. Hvordan konstellasjonen i byen blir, er fortsatt uklart. Høyre, som ble byens neste største parti, har ingenting om skolemat i sitt partiprogram.

Powered by Labrador CMS