Roger Valhammer vil undervise det norske folk om mobbing. – Barn gjør som voksne gjør, ikke som de sier. Derfor kan ikke hets, trusler og personangrep få ta så stor plass i for eksempel sosiale medier som det gjør, sier han. Foto: Bergen kommune

Han har Ingvar Ambjørnsen som drømmelærer

Roger Valhammer vil bli byrådsleder i Bergen og er nysgjerrig på de ukonforme og utradisjonelle.

Hva har du gjort for barnehage og skole i Bergen i tida som byråd som gjør at foreldre i Bergen bør stemme på deg som byrådslederkandidat?

Dette er spalten Aktuelt navn fra Utdanning nr. 03/2019. Journalist Kirsten Ropeid har intervjuet Roger Valhammer (35), byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen.

Han er nominert til Arbeiderpartiets byrådsleder ved valget i høst og vant nominasjonskampen mot nåværende ordfører Marte Mjøs Persen.

Vi har pussa opp mange skoler og barnehager, ansatt flere lærere i skole og barnehage, gjort barnehage og skolefritidsordningen billigere for dem med dårlig råd, og vi har satt inn tiltak mot tidstjuvene i skolen, blant anna.

 

Har lærere og politikere de samme tidstjuvene?

Den store tidstjuven «administrasjon» har vi helt sikkert felles. I Bergen-skolen har vi prøvd å avhjelpe det ved å ansette flere yrkesgrupper, slik at lærerne kan få tid til å være lærere. Når vi nå har fått krav om å ansette flere lærere, vil disse nye komme på toppen. Vi kutter ikke i andre yrkesgrupper for å få flere lærere.

 

Du studerte i 11 år etter videregående. Var det fordi du likte deg så godt på skolen?

Jeg gikk ikke i barnehage, og hadde jo noe å ta igjen. Så jeg tok en mastergrad til, etter at jeg var ferdig med den første. Jeg var svært glad for å gå på skolen. Min far var syk gjennom mye av oppveksten og døde da jeg var 19. Så det var godt å møte lærere som viste hensyn og omtanke og som kunne støtte i vanskelige perioder. Både på barneskolen, ungdomsskolen og videregående møtte jeg slike lærere, og det har vært helt avgjørende for meg.

 

Du får holde en undervisningstime for det norske folk. Hva skal den handle om?

Stikkordet hadde vært mobbing. Det viktigste vi kan gjøre i barnehage, skole og idrett, er å skape inkluderende miljøer. Men barn gjør som voksne gjør, ikke som de sier. Så vi må få folkeskikken tilbake. Hets, trusler og personangrep kan ikke få ta så stor plass i for eksempel sosiale medier som det gjør.

 

Hva liker du best ved deg sjøl?

Jeg kan legge ting bak meg. Når uheldige forhold er identifisert og tatt opp, går jeg videre og er ferdig med det.

 

Hvilken bok har du ikke fått lest?

Mange! Jeg er glad i å lese, men tida strekker ikke til. Jeg er gift med ei som leser svært mye, og ikke minst raskt. Derfor får jeg stadig høre om bøker jeg bør lese. «Harry Potter»-bøkene avslutta jeg for ikke lenge siden. Det er eksempel på bøker som jeg burde ha lest for lenge siden.  

Jeg har lyst til å kjenne de norske klassikerne bedre, så «Kristin Lavransdatter» av Sigrid Undset står kanskje øverst på lista. Den burde jeg jo også ha lest for lenge siden.

 

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

Jeg tror jeg hadde valgt forfatteren Ingvar Ambjørnsen. Jeg skreiv særemne om ham på videregående og fikk mulighet til å intervjue ham. Det var stort. Bare å prate med en som skreiv om natta, var sterkt. Ambjørnsen forteller om de ukonforme og utradisjonelle, om folk med rusproblemer eller psykiske vansker, og det er viktig.

 

Har du noen tvangshandlinger?

Ikke nå, men jeg veit ikke hvordan jeg hadde reagert om jeg ikke fikk sjekka mobil og Facebook jevnlig.

 

Hva gjør du for å redde verden?

Jeg arbeider for at barn i Bergen skal oppleve at de duger, og at de hører med i et fellesskap. Lykkes jeg med det, har jeg redda verden for dem. I et mer internasjonalt perspektiv støtter jeg organisasjoner som arbeider med fredsbevaring og nødhjelp i kriseområder, slike som Norsk Folkehjelp.

Powered by Labrador CMS