Enge barne- og ungdomsskule i Etne kommune.
Enge barne- og ungdomsskule i Etne kommune.

Vil kutte ut onsdagfri og gi elevene femdagers uke

De yngste elevene ved Enge skule i Etne kommune har fri hver onsdag. Men det vil kommunalsjefen ha en slutt på.

Publisert

– Vi ser at de første skoletimene hver eneste dag er gull verdt for læring. Jo lengre man kommer utpå dagen, jo mindre mottakelige er elevene for å lære nye ting, sier kommunalsjef Mona R. Sævik i Etne kommune til lokalavisen Grannar.no.

En oversikt fra 2016 viste at om lag en av fire kommuner i Norge fortsatt har firedagersskole. De fleste av dem er distriktskommuner.

Oversikten viste at alle kommunene i Oslo, Akershus og Vestfold hadde femdagers skoleuke for alle trinn. I Sogn og Fjordane derimot hadde 17 av 26 kommuner ulike varianter av firedagersskole i 2016. I Vestland fylke, der Etne kommune ligger, er det i dag fem kommuner i tillegg til Etne, som fortsatt har en ordning med skole fire dager i uken.

Men nå ønsker altså kommunalsjefen å endre på dette.

– Jeg mener at femdagersuke, med kortere skoledager er mer gunstig for både elever og lærere, sier Sævik.

Foreldre skal få si sitt

Det er de yngste barna ved Enge skule som har firedagers uker i dag.

Skolen er en kombinert barne- og ungdomsskole med 412 elever og 80 ansatte. Elevene fra 1.-3. trinn har skolefri hver onsdag. Elevene i fjerde trinn har fri onsdagen annenhver uke. Får kommunalsjef Mona R. Sævik det slik hun vil, så blir det femdagersuke for alle elevene i grunnskolen fra skolestart i 2022.

Hun sier også at det er lettere å legge timeplanen med femdagersuke og får støtte av rektor ved skolen.

Nå skal de foresatte i Etne få si hva de mener om saken i en spørreundersøkelse.

Spørsmålet om femdagersuken har imidlertid har vært oppe en gang tidligere, i 2008. Den gangen vant ikke forslaget frem.

Powered by Labrador CMS