Forhandlingsleder for Unio kommune, Steffen Handal og KS-direktør Tor Arne Gangsø ved forhandlingsstart.

Lønnsoppgjøret 2022

Over 500 kan bli tatt ut i streik i Bergen

Over 500 Unio-medlemmer i Bergen, deriblant 40 ansatte ved Gimle oppveksttun skole, kan bli tatt ut i streik fra tirsdag neste uke.

Publisert Sist oppdatert

Unio Kommune og KS har fortsatt muligheten til å finne en løsning på årets lønnsoppgjør. I disse dager er det innspurt i meklingen. Men blir ikke partene enige innen midnatt, natt til 24. mai er streiken et faktum.

Torsdag varsler Unio plassfratredelse for over 500 ansatte i Bergen, i skoler, helseinstitusjoner, biblioteker og andre kommunale og fylkeskommunale tjenester.

40 medlemmer ved Gimle oppveksttun kan bli tatt ut i streik.

1 barnehage og 5 skoler er inkludert i streikeuttaket. Flest vil bli tatt ut i streik ved Gimle oppveksttun skole, der 40 medlemmer står på lista.

– Vi håper selvsagt å bli enige i meklingen. Det er alltid vårt mål når vi går inn i en slik prosess, sier Unios forhandlingsleder, Steffen Handal i en pressemelding.

Les også: Her kan det bli streik i Oslo neste uke

Reallønnsvekst

Lønnsforhandlingene mellom KS og Unio Kommune endte i brudd i slutten av april. Partene oppga at de stod for langt fra hverandre.

– KS la alt for lite penger på bordet, og rammen ble dermed for liten, uttalte Handal den gangen.

På oppløpssiden gjentar han budskapet:

– Vi må få innfridd våre krav om reallønnsvekst for de høyt utdannende i offentlig sektor og et skoletillegg. Spesielt lærerne har hatt en altfor dårlig lønnsutvikling over lang tid, påpeker Handal.

Om det ikke blir enighet med arbeidsgiver KS på disse viktige punktene, sier Handal at han ikke ser noen annen utvei enn streik.

– Det er store utfordringer i offentlig sektor. Det gjelder både når det gjelder å rekruttere og å beholde ansatte med lang utdannelse. Spesielt gjelder det for sykepleiere og lærere, sier Handal.

Les også: Unios sjeføkonom reagerer på LO-uttalelse

Varsles streik i hele landet

Også Fagforbundet, YS og Delta, som også organiserer ansatte i skoler og barnehager, varsler streik over store deler av landet neste uke.

Fagforbundet har varslet plassfratredelse for til sammen 8.537 medlemmer, Delta for 376 og YS vil ta ut 447 medlemmer.

Powered by Labrador CMS