Ved en barnehage i Os i Hordaland er halvparten av de ansatte sykmeldt. Årsaken skal være konflikt med ledelsen. Arkivfoto: Utdanning
Ved en barnehage i Os i Hordaland er halvparten av de ansatte sykmeldt. Årsaken skal være konflikt med ledelsen. Arkivfoto: Utdanning

Halve barnehagen er sykemeldt på grunn av "problemer med ledelsen"

I Borgafjell barnehage i Os i Hordaland er halvparten av de ansatte sykemeldt. Årsaken skal være konflikt med ledelsen i barnehagen.

Publisert

Ansatte og foreldre sier til Bergens Tidende at barnehagen ikke drives forsvarlig. Særlig ille skal det være ved småbarnsavdelingen hvor det skal være vikarer hele tiden. Det skal ha vært strid mellom de ansatte og ledelsen i flere måneder, får avisa bekreftet av ansatte.

Advarsler, trusler om oppsigelse, plutselig endring av regler, dårlig kommunikasjon og ensidig krav om taushetsplikt, nevnes som problemer fra de ansattes side.

En av foreldrene uttaler:

– Min datter trivdes godt i barnehagen, men ble så utrygg på grunn av stadig nye voksne. Nå sender jeg henne ikke dit. Det er ikke forsvarlig, sier Gry Bjørlykke.

 

Dårlig tilbud

I regnskapene for 2016 står barnehagen registrert med 28 årsverk. Nå er 16 av de ansatte er sykemeldt, ifølge avisa, og Utdanningsforbundet Os er koblet inn i saken.

– Ja, vi bidrar med hjelp. Det handler om at en må bygge opp tillit igjen. Det er enkelte rettigheter som må bli oppfylt for at de ansatte skal få et godt arbeidsmiljø, sier Geir Erland, leder av Utdanningsforbundet Os, til Utdanning

– Vi har kjent til dette en stund, men det er nå først at det har kommet ut i media, sier Erland.

– Kan du skjønne at foreldrene går til media?

– Foreldre har tatt kontakt fordi de føler seg utrygge og sier at barna ikke har gode dager i barnehagen.

– Er det forsvarlig å drive barnehage når halvparten er sykemeldt?

– Det er nok ikke mulig å gi et fullverdig pedagogiske tilbud med så mange vikarer, sier Erland.

 

Tilsyn

Os kommune har hatt ett tilsyn i høst i den aktuelle barnehagen, men har varslet nye tilsyn. I tilsynet kommer de til å ha møte med ansatte, foreldre og ledelse.

– Vi utfører tilsyn på bakgrunn av bekymringer fra foreldrene om vikarbruk. Vi får all den informasjonen vi ber om fra eierne, sier Irene Ullensvang, som er banehagefaglig rådgiver i Os kommune til Bergens Tidende.

Utdanning har prøvd å få en kommentar fra Ullensvang på om det også skal utføres økonomisk tilsyn, men ikke lykkes med å få svar fra Ullensvang.

Regnskapene Utdanning har hentet fra Brønnøysundregistrene viser at det ved to tilfeller de siste tre år er gitt lån til eier i strid med aksjeloven. De to som eier Borgafjell barnehage eier også en barnehage til. Regnskapene viser at det er overføringer mellom disse to selskapene og at denne barnehagen har millionlån i den andre barnehagen. 

Utdanning har vært i kontakt med eier av barnehagen, Annelie Osterdahl. Hun ønsker ikke å uttale seg i saken. I en epost til Bergens Tidene skriver hun at det massive angrepet "fra alle kanter dreier seg kun om en kommunikasjonssvikt i barnehagen.

– Saken er tatt ut av proporsjoner, skriver Osterdahl.

 

 

Powered by Labrador CMS