Erna Solberg: «Det er kommunenes ansvar at pengene kommer helt ut til barnehager og skoler»

Statsministeren sier regjeringen ikke vil stramme inn tiltakene i skoler og barnehager nå. Men hvis smittetallene ikke snur, vil ungdomsskoler og videregående kunne gå i rødt igjen.

Publisert Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg (H) informerer Stortinget om nye koronatiltak. Smittetallene er på vei opp, og i Oslo er det varslet at kommunen vil stramme inn tiltakene på en pressekonferanse tirsdag.

Solberg sier til Stortinget at regjeringen vil avvente noen dager før de eventuelt innfører strengere nasjonale tiltak.

– Regjeringen ønsker at de lokale tiltakene skal virke noen dager til før vi trekker den endelige konklusjonen om de er tilstrekkelige for å få smitten ned, sier hun.

Les også: Melby oppfordrer skolene til å leie flere lokaler

– Mange utbrudd i skoler og barnehager

Hun understreker overfor Stortinget at situasjonen er skjør.

– Vi er avhengige av å få smittespredningen ned. Et R-tall over 1,3 over tid vil raskt føre til at vi mister kontroll.

Hun understreker at regjeringen fortsatt vil holde tiltaksbyrden så lav som mulig for barn og unge, til tross for at smitten nå øker mest i aldersgruppen 13 til 19 år.

– Det er ikke unaturlig for det er for disse gruppene vi har åpnet mest opp, sier Solberg.

Hun sier det er en krevende oppgave å sikre et godt nok smittevern i skoler og barnehager som er tilpasset de nye, mer smittsomme virusvariantene.

– Å skjerme barn og unge har også en negativ konsekvens. Vi har sett en økning i smitte blant barn og unge den siste tiden. Det har vært mange utbrudd i skoler og barnehager. Det er bekymringsfullt, sier Solberg.

Les også: FHI vil ikke ha nytt nivå i trafikklysmodellen

– Kommunenes ansvar

Hun viser til at smittevernveilederne i skoler og barnehager nå blir revidert i regi av Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet.

– Vi har fått innspill om at de er praktiske utfordringer med dagens tiltak i skoler og barnehager. Det er grunn til å se på om tiltaksnivåene er godt nok tilpasset et mer smittsomt virus og de faktiske forholdene i skole og barnehage, sier Solberg.

Statsministeren forsikret nok en gang om at kommunene vil få kompensert merutgifter til smittevern. Lærerorganisasjonene har vært svært kritiske til at lærere en rekke steder sliter med å få betalt for overtidsarbeid i forbindelse med pandemien, og mangel på vikarer har også vært et tema.

– Det er kommunenes ansvar at pengene kommer helt ut til barnehager og skoler og dermed trygger situasjonen for elever og ansatte i skolen, sier Solberg.

Kan stramme inn raskt

Hun varsler strengere nasjonale tiltak, hvis smitten nå ikke raskt går nedover. For Stortinget ramset hun opp:

  • Anbefale to meter avstand, ikke én meter som i dag.
  • Anbefale maks ti private kontakter per uke.
  • Færre folk på arrangementer.
  • Forbud mot innendørs organisert idretts- og fritidsaktiviteter for voksne, men ikke profesjonelle idrettsutøvere.
  • Skjenkestopp over hele landet.

Hvis heller ikke det er tilstrekkelig varsler Solberg ytterligere innstramminger som også vil ramme skolene.

Da vil det være snakk om innføring av rødt nivå i videregående og ungdomsskoler, og på ny digital undervisning ved høyskoler, universiteter og fagskoler.

Powered by Labrador CMS