Fredrikstad skolene står potensielt overfor store kutt.

Varsler kutt i skole og tilbud til sårbare barn i Fredrikstad

Seksjon for utdanning og oppvekst i Fredrikstad kan få et underskudd på 25 millioner. Det kan bety reduksjon i stillinger, kutt i vikarbruk og stenging av åpne barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Fredrikstad Blad.

Forrige uke la direktør for Seksjon for utdanning og oppvekst i Fredrikstad kommune, Marianne Bekker, frem en rapport som viser at underskuddet i år kan bli på 25 millioner i seksjonen.

Årsaken er sammensatt: De mistet nesten elleve millioner kroner i foreldrebetaling da barnehager og sfo stengte på grunn av koronapandemien, og har hatt ekstraomkostninger knyttet til gjenåpningen. De har også færre barn enn budsjettert i sfo i år, men flere elever som trenger ekstra ressurser. Også flere barn i barnehagene trenger spesialpedagogisk oppfølging.

Nå foreslås det en rekke sparetiltak: Reduksjon i antall stillinger i skolene, ved at ansatte som slutter ikke blir erstattet, samt å stenge to av kommunens åpne barnehager og avvikle en språkgruppe for minoritetsspråklige barn. Det kan også bli innkjøpsstopp og vikarrestriksjoner i skolene, samt mindre tilgang på helsesøstre, ettersom antall årsverk i etat familier også står i fare for å reduseres.

Har lovet kompensasjon

Kunnskapsminister Guri Melby og regjeringen har lovet at de skal dekke tapet kommunene har hatt med bortfall av foreldrebetaling.

Men en undersøkelsen Utdanningsforbundet fikk gjort i starten av juni viste at seks av ti skoler fortsatt ikke har sett noe til pengene. Arbeiderpartiet la derfor sist uke frem et forslag om å bevilge 1 milliard kroner til skolene, innen skolestart.

– Loven sier at kommunene ikke kan planlegge for penger de kanskje får. De må planlegge for penger de har, uttalte Aps Torstein Tvedt Solberg til Dagsavisen.

Kommunedirektør i Fredrikstad, Marianne Bekker, anbefaler at de venter med å iverksette spareforslagene til de har bedre oversikt over økonomien.

Powered by Labrador CMS