Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner hadde ingen nyhet om mer penger til bemanningsnorm da revidert statsbudsjett ble presentert tirsdag denne uken. Her utenfor Stortinget i møte med representanter for Barnehageopprør 2018 og Foreldreopprøret som krever mer penger til bemanning. Foto: Jørgen Jelstad.
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner hadde ingen nyhet om mer penger til bemanningsnorm da revidert statsbudsjett ble presentert tirsdag denne uken. Her utenfor Stortinget i møte med representanter for Barnehageopprør 2018 og Foreldreopprøret som krever mer penger til bemanning. Foto: Jørgen Jelstad.

Regjeringen gir ikke ekstra midler til bemanningsnorm

KS mener Stortinget må rydde opp.

Publisert

Tirsdag denne uken kom regjeringens reviderte budsjett. Der lå det ingen ekstra midler til innføringen av ny bemanningsnorm i barnehagene fra 1. august. Den nye normen betyr at barnehageeierne må ansette flere folk, noe som vil koste penger.

I flere måneder har regjeringen kranglet med kommuneorganisasjonen KS og Private barnehagers landsforbund om normen er finansiert eller ikke fra statens side.

– Vi er ikke overrasket over at det ikke kom midler i revidert budsjett, ettersom regjeringen hele tiden har hevdet at bemanningsnormen allerede er finansiert. Men vi mener normen er sterkt underfinansiert, og det er noe Stortinget virkelig må rydde opp i, sier Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS, til Utdanning.

 

– Skjønner ikke logikken

Mye av uenigheten handler om et regnestykke. Det skal også innføres ny lærernorm i skolene i august, og kostnadene for denne er beregnet ut fra lærerdekningen på den enkelte skole. Når det gjelder bemanningsnormen i barnehage har regjeringen brukt en annen regnemodell som ikke beregner kostnadene ned på barnehagenivå. KS mener regjeringen burde brukt samme beregningsmodell for de to normene.

– De to forslagene er strukturelt sett helt like, men allikevel beregnes kostnadene på helt ulike måter. Vi i KS skjønner ikke logikken i dette, sier Eide.

 

Skuffet opposisjon

Flere opposisjonspolitikere på Stortinget uttaler også skuffelse over mangel på friske midler til innføringen av bemanningsnorm.

– Å gi barna våre en trygg oppvekst er en av de viktigste oppgavene vi har. Det er nedslående at barnehagebarna blir nedprioritert i dette budsjettet, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Rigmor Aasrud til NTB.

SVs utdanningspolitiske talsperson, Mona Fagerås, mener det er uansvarlig at det ikke kommer mer penger i revidert.

– Nå må Stortinget ta ansvar der regjeringen svikter. SV krever at bemanningsnorm i barnehagene må fullfinansieres, sier Fagerås i en pressemelding.

Også KrF er skuffet over manglende midler i revidert.

– KrF har lenge kjempet for en bemanningsnorm i barnehagen. Vi er glade for at regjeringen har forslått behovet for dette, men vi er skuffet over at regjeringen ikke kommer med friske midler i revidert, sier KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad, til NTB.

 

Tror på god løsning

Frps utdanningspolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, uttalte til NTB forrige uke at de borgerlige partiene på Stortinget forhandler om en overgangsordning.

– Vi regner med å komme fram til noen gode løsninger sammen med de øvrige borgerlige partiene på Stortinget om kort tid, sa Bruun-Gundersen.

Powered by Labrador CMS