Ti millioner kroner kan gi anslagsvis rundt hundre nye studieplasser. Illustrasjonsfoto: Paal Svendsen.

Overskudd av barnehagelærere – men regjeringen vil utdanne flere

Det utdannes nå et overskudd av barnehagelærere i Norge. Regjeringen vil allikevel gi ti millioner kroner til flere studieplasser.

Publisert

I forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram i dag, bevilger regjeringen 10 millioner kroner til flere studieplasser på barnehagelærerutdanningene. Hvor mange flere barnehagelærere får man for det?

En forskningsrapport fra 2014 kan i alle fall gi et anslag. NIFU og Deloitte beregnet da hvor mye en student koster for utdanningsinstitusjonene. En lærerstudent kostet 100 000170 000 kroner i året.

– Det er grunn til å tro at en plass på barnehagelærerutdanningen også vil ligge i dette sjiktet, sier Per Olaf Aamodt, forsker i NIFU.

I så fall betyr det at 10 millioner kroner gir 60-100 nye studieplasser. Det rimer ganske godt med det regjeringen selv skriver i statsbudsjettet. Fem millioner kroner skal gå til et nytt kull med 70 studieplasser i arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning. Ytterligere fem millioner kroner skal gå til et nytt kull med 35 studieplasser i tilleggsutdanning i barnehagepedagogikk. I tillegg videreføres noen studieplasser opprettet i 2018.

– Det vil ikke være en voldsom økning, men samtidig er det heller ikke ubetydelig, sier Aamodt.

I de siste opptakstallene for 2018 var det 2546 planlagte studieplasser på barnehagelærerutdanningen. Barnehagelærerutdanningen hadde i år stor økning i søkertallene.

– Det blir nok ikke vanskelig å fylle de nye plassene, sier Aamodt.

 

– Sikrer kompetanse

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner sier i en pressemelding at satsingen kommer på bakgrunn av at regjeringen har skjerpet kravene til bemanning i barnehagene.

– Med nye studieplasser og økt tilgang på barnehagelærere sikrer vi at barnehagene får den kompetansen og arbeidskraften de trenger, sier Sanner.

 

Slutter ikke lenger

Ifølge de siste beregningene av fremtidens behov for barnehagelærere, styrer imidlertid landet mot et overskudd av barnehagelærere.

– Et mangeårig underskudd på barnehagelærere er på få år forvandlet til et overskudd, og det er først og fremst fordi barnehagelærerne i langt mindre grad enn før forlater barnehagen, sa forsker Lars Gulbrandsen fra velferdsforskningsinstituttet NOVA ved Oslo Met nylig i et intervju med Første Steg.

Han står bak artikkelen Barnehagelærere – fra mangel til overskudd. Andre grunner er at barnehagelærernes faglige kompetanse er mer anerkjent enn før, de får høyere lønn og de rekrutteres fra flere sosiale lag enn før.

Gulbrandsen blir overrasket da Utdanning ringer han og forteller om satsingen i statsbudsjettet på flere studieplasser.

– Det er overraskende at det kommer en økning, men ti millioner gir jo ikke så mange plasser, sier han.

Han påpeker at det er viktig at det beregnede overskuddet av barnehagelærere ikke fører til nedskjæringer i antall studieplasser.

– Man må ikke trappe ned, selv om det akkurat nå er rimelig god dekning. For barnehagelærere trengs også andre steder. Med denne økningen ser det i alle fall ut til at det argumentet har nådd fram, sier Gulbrandsen.

Saken er oppdatert 08.10.18 klokken 15:40 med de konkrete opplysningene om studieplasser fra statsbudsjettets dokumenter.

 

Powered by Labrador CMS