VERDENS LÆRERDAG 30 ÅR
Morsmålslærer Zara ble dømt til fengsel i fem år
Zara Mohammadi trosset forbudet og dro fra landsby til landsby i Iran for å undervise i kurdisk. I 2019 ble hun arrestert.
IRAN:
– Denne saken forteller oss at frihet har en pris og Zara Mohammadi er villig til å betale den.
Slik starter filmen om Zara Mohammadi som Washington Kurdish Institute har publisert på sine hjemmesider. Videoen er av hennes bror, Haybat Mohabbati. Han snakker i en ropert under en demonstrasjon der kurdiske flagg vaier i vinden.
Målet er å skape oppmerksomhet om hans søsters sak.
Zara ble født i byen Sena i den kurdiske regionen av Iran.
Som 18-åring startet hun sin lærergjerning og i 11 år reiste fra landsby til landsby. Der ga hun opplæring i morsmålet sitt til andre kurdisktalende.
Falske anklager
For selv om kurdisk har vært akseptert i Iran siden 1979, er det kun persisk som har status som offisielt språk og kurdisk brukes ikke i skolen.
Da en stor flom rammet Iran og de kurdiske områdene i 2018 dro hun for å hjelpe. Kurdiske ofre fikk lite hjelp av iranske myndigheter. Men ifølge broren Haybat Mohabbati likte de heller ikke bidragene fra Zara og hennes kolleger i den kurdiske organisasjonen Nozhin.
Et år etter raidet etterretningspolitiet boligen til Zara. Hun ble arrestert. I filmen forteller broren at hun ble torturert og holdt i et mørkt rom i sju måneder.
– De kom med falske anklager, påstod at hun hadde samarbeidet med fremmede styresmakter og forsøkte å få henne til å skrive under på en falsk tilståelse. Skrev hun under lovet de at hun skulle få dø raskere og slippe mer tortur, sier Haybat Mohabbati i filmen.
Mange «Zara-er»
Zara skrev aldri under og saken hennes kom opp for retten. Der, til tross for store protester, dømte domstolen henne til 10 års fengsel «for å danne fraksjoner og grupper med det formål å undergrave nasjonal sikkerhet».
I ankesaken ble dommen redusert til fem år.
– Det var ingen bevis for dette. De kom bare med påstander, sier Zara selv i filmen.
I ankesaken ble dommen redusert til fem år. Hun begynte soningen i januar 2022. Et drøyt år etter ble hun, etter press fra omverden, satt fri.
Utdanning har vært i kontakt med Zara Mohammadi via meldinger.
Hun jobber fremdeles for å fremme kurdisk kultur og identitet og gir opplæring i kurdisk. BBC kåret henne til en av de 100 mest inspirerende og innflytelsesrike kvinnene i 2022.
– Det finnes flere som meg. Det er mange «Zara-er» i fengslene som trenger støtte og oppmerksomhet, sier Zara Mohammadi.