KS: – Permittering bør være uaktuelt i kommunene nå

Etter regjeringens løfte om å dekke bortfallet av brukerbetaling i barnehage og sfo, mener KS at permitteringer i kommunene bør være uaktuelt.

Publisert

– Permittering bør være uaktuelt i kommunene. Regjeringens løfte om å dekke fullt ut bortfallet av brukerbetaling i barnehage og SFO underbygger dette, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.

Regjeringen har i dag besluttet at foreldre ikke skal betale for barnehage og SFO så lenge tilbudet er stengt. De lover også at barnehager skal kompenseres for bortfallet av disse inntektene.

– KS og kommunene er glade for avklaringen fra regjeringen om at foreldre og foresatte ikke skal betale for et tilbud de ikke har mulighet til å benytte. Samtidig unngår kommunene med dette et dramatisk inntektsbortfall som kunne tvunget dem til kutt også i bemanningen, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram i en pressemelding.

–Uønsket tiltak

Da Utdanningsnytt var i kontakt med KS mandag var beskjeden at ting ikke var avklart. Nå mener organisasjonen at permittering av ansatte bør være unødvendig.

– Kommunenes samfunnsansvar tilsier at permittering er et svært uønsket tiltak som må unngås. Når regjeringen sørger for at kommunene ikke tvinges til å gjøre det av økonomiske årsaker, har KS stor tiltro til at dette heller ikke gjøres. Kommunesektoren opplever betydelig inntektssvikt på en rekke områder. Vi legger til grunn at regjeringen fortsetter arbeidet med tiltak som gjør det uaktuelt med permitteringer også i andre sektorer enn iskoler og barnehager, sier Gram.

KS presiserer at kommunene også nå har en utvidet styringsrett som gir dem mulighet til å omplassere midlertidig ledige personalressurser for å avlaste andre områder hvor det ikke er krav til fagprofesjon.

Fornøyd UDF-leder

Utdanningsforbundet (UDF) har vært klare på at de mener dette ikke er tidspunktet for å permittere ansatte. Siden før helgen har de hatt mange henvendelser fra medlemmer om permittering, og har også fått rapporter om permitteringsvarsler.

UDF-leder Steffen Handal var blant dem som også var svært godt fornøyd med regjeringens avgjørelse i dag.

– Dette er veldig gode nyheter! Dette gir en forutsigbarhet for våre ansatte i barnehagene. Jeg er helt enig med kunnskapsminister Guri Melby som nå forventer at vi unngår noen permitteringer, uttaler Handal på udf.no.

Powered by Labrador CMS