Opposisjonen vil gi alle skoleansatte et særskilt vern mot vold
– men regjeringen sier nei 

Undervisningspersonell har et særskilt vern i straffeloven mot vold og trusler, det har ikke de andre yrkesgruppene i skolen. Nå vil Høyre, Venstre og Frp endre loven.

Publisert Sist oppdatert

– Vi mener at alle skal føle seg trygge på skolen uansett om du er lærer, elev, assistent eller miljøarbeider. Det er et kunstig skille vi har i dag hvor kun de som har ansvar for opplæringsaktivitet er omfattet av det særskilte vernet mot vold og trusler i lovverket, sier Høyres Jan Tore Sanner. 

I straffeloven finnes det to paragrafer, §265 og §286 som gir noen yrkesgrupper, deriblant "personer som har ansvar for opplæring", et særskilt vern mot vold. 

Utdanningsnytt har gått gjennom de sakene som har gått for tingrettene de siste fem årene, der en av disse paragrafene er brukt. I fire av sakene var de fornærmede miljøarbeidere og avdelingsledere. 

I to av dem ender det med frifinnelse fordi tingretten tolker loven slik at de to fornærmede ikke er omfattet av det særskilte vernet. Det skjedde blant annet i saken der to miljøarbeidere ved en videregående skole i Oslo ble truet av en elev for noen år tilbake. 

I dommen heter det at «Frifinnelsen skyldes at retten har kommet til at miljøarbeidere ikke faller innunder den personkretsen som er særskilt vernet i straffeloven § 265 første ledd, jf. Annet ledd.»

Nå ønsker både Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet å endre loven. 

Men da Jan Tore Sanner tok opp saken i Stortinget forrige uke, fikk han ikke gjennomslag.

Les også:  Et særskilt (dårlig) vern mot vold

– Et åpenbart hull i lovverket

Sanner uttrykker at han er både overrasket og skuffet over kunnskapsministeren.

– Hun svarte dårlig og unnvikende i Stortinget da jeg og Venstres Abid Raja konfronterte henne med denne ulike behandlingen av yrkesgrupper i skolen. Det er et åpenbart hull i dagens lovverk som burde tettes.

Jan Tore Sanner
Jan Tore Sanner.

Utdanningsnytt har spurt kunnskapsministeren om hvorfor ikke regjeringen vil endre loven, slik at alle yrkesgrupper i skolen blir omfattet av av det samme særskilte vernet. 

Det er statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar som svarer: 

– Straffeloven gir et godt strafferettslig vern for alle personer og yrkesgrupper. Det at for eksempel assistenter og miljøarbeidere ikke er omfattet av det særskilte vernet, betyr ikke at disse yrkesgruppene ikke har et strafferettslig vern mot vold og trusler. Ansatte og elever skal være trygge på skolen. Det er arbeidsgiver som har ansvaret for at de ansatte er trygge på jobb. Vi er åpne for alle gode forslag som kan hjelpe med å forebygge, gi god veiledning og gode verktøy for å få ned volden i skolen, sier Mjeldheim Skaar.

Men Høyre har ikke tenkt å gi seg, lover Jan Tore Sanner. 

Håper på SV-støtte

 – Vi kommer til å følge opp forslaget om at alle yrkesgrupper i skolen får et særskilt vern etter loven. En miljøarbeider kan være like utsatt som en lærer, sier han. 

Sanner mener vold og trusler i skolen skaper utrygge rammer for elevene, deres læring og mestring, og gjør at ansatte ikke føler seg trygge mens de er på jobb.

– Slik kan vi ikke ha det. For å få trygge elever trenger vi trygge voksne. Da kan ikke lærere eller andre ansatte i skolen oppleve at de står alene eller er rettsløse når de håndterer krevende situasjoner. Det er synd at regjeringen og SV stemte ned vårt forslag på dette i Stortinget i forrige uke.  Jeg håper at vi etter hvert kan få med SV på en ny vurdering.

– Er det andre tiltak i skolen du tenker er viktig for å sikre at de ansatte i skolen vernes mot vold og trusler?

– Vi trenger et langvarig og systematisk arbeid for å sikre elevenes rett til et godt skolemiljø og lærernes rett til et trygt arbeidsmiljø. Høyre har foreslått en handlingsplan hvor partene i skolesektoren inkluderes i arbeidet.

Klasseromsledelse 

Han sier at man må unngå at skoleledere peker på skoleeier, skoleeier peker på kunnskapsministeren og hun peker tilbake på skoleeier og kommunene.

– Realiteten er at alle har ansvar, men dette bør tydeliggjøres, og vi må hjelpe og støtte hverandre. Det trengs en koordinert innsats om vi skal gjort noe med utfordringen. Skolene må ha gode systemer for oppfølging, ingen lærere skal stå alene når de utsettes for vold og trusler, skoleeier må støtte og veilede skolene, og kunnskapsministeren må investere i kompetanse på alle nivå, sier Sanner og fortsetter: 

– Høyre har blant annet tatt til orde for en sterkere satsing på klasseromsledelse. Jeg mener også at oppfølgingsordningen må styrkes og videreutvikles slik at skoler og skoleeiere som sliter med dårlig skole og arbeidsmiljø kan få nødvendig støtte og hjelp over tid. Å bygge laget rundt elevene med nødvendig kapasitet og kompetanse er også nødvendig, både for å hjelpe elevene, men også for å avlaste lærerne. 

 

Powered by Labrador CMS