Brettet er fylt med kanelsnurrer, og Azra Kalisi blir vist vei til rommet der kakene skal heves. Foto: Kari Kløvstad

Gir ungdomsskoleelever en smakebit på matbransjen

Kanelboller og kyllingfilet brukes som lokkemat når 80 ungdomsskoleelever er bakere og kokker for en dag. De som lar seg friste til å søke studieplass, er så godt som sikret jobb i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Lukten av nystekt gjærbakst danser ned trappen på Etterstad videregående skole i Oslo, og inne på blått kjøkken er det et yrende liv. Her har Hanna Strandem, Martin Hagrup Gurigard og mange andre ungdomsskoleelever fått på seg hvit kokkejakke og caps for en dag.

Denne artikkelen er også publisert i Yrke nr. 4/2017

Nå øver de på å trille solskinnsboller på nøyaktig 65 gram og sørge for at det blir en ordentlig grop i midten. Den skal fylles med vaniljekrem, slik at gjærbaksten blir ekstra fristende. Læremester ved dette bordet er i hovedsak Odin Larssen fra vg2. Han utdanner seg til konditor og har håndlaget inne.

Målet med utdanningsvalg er å kunne vise frem studieretningen i god tid før elevene skal søke seg inn på videregående. Interessen er stor, og denne høsten har 450 elever vært gjennom kverna på restaurant- og matfag på Etterstad.

 

Må rekruttere

Rommene der pølsemakerne skulle ha vært, står tomme, og det er heller ingen kjøttskjærere som lærer seg faget.

– Vi må synliggjøre mulighetene som finnes, for bransjen skriker etter folk, sier Jann Ditlev Hansen, som er nettverkskoordinator, og kokk i bunnen.

Alt fra bakere, kokker og servitører til slaktere, kjøttskjærere og sjømathandlere er stor mangelvare.

Veien ut i yrkeslivet er derfor enkel. Du må møte opp på skolen, gjøre en god innsats og fullføre med bestått på vitnemålet.

– Da kan du gå rett ut i lære og ha elleve retninger å velge mellom innen restaurant- og matfag, sier Jann Ditlev Hansen. Hans store ønske er at flere av ungdomsskoleelevene vurderer muligheten.

– Mange som velger studiespesialisering skulle ha vært her. Da hadde de hatt en mulighet til å lykkes, så jeg håper dagens smakebit vil friste.

 

Full restaurant

Som elev på restaurant- og matfag får du raskt forsøke deg i virkelighetens verden. På Etterstad videregående er det åpen lunsjrestaurant hver torsdag og fredag, og frem mot jul er det også kveldsåpent.

– Da er det full restaurant, og når det er alvor, med gjester utenfra, er det som om elevene skrur på bryteren. Det er full innsats, sier Hansen.

Kokk- og servitørbransjen er kjent for et tøft arbeidsmiljø, men nettverkskoordinatoren mener det er en overdrivelse at det går så hardt for seg der ute. Et regelverk er også med på å styre arbeidstid og andre forhold.

Det skjer alltid mye på skolen, og tiden før jul er hektisk. Samtidig som 450 ungdomsskoleelever i tur og orden skal få en smakebit på hva som skjer på restaurant- og matfag, planlegges også opplegget for den store utdanningsmessen i Oslo Spektrum. Her skal det rigges en gedigen stand med fullt kjøkken før showet kan begynne.

 

Noe praktisk

Inne på blått kjøkken er stekeplatene snart fylt med solskinnsboller og kanelsnurrer. Jann Ditlev Hansen mistenker at noen av ungdomsskoleelevene har blitt med for å få litt god servering. Men bare noen blir fristet til å søke, er han fornøyd.

En av dem som tar bakeoppgaven alvorlig og gjør som han blir fortalt, er Martin Hagrup Gurigard fra Stasjonsfjellet skole. Med stø hånd om posen fyller han vaniljekrem i de siste solskinnsbollene.

– Jeg er interessert i praktisk arbeid og er ikke så glad i å sitte stille, men jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal søke på.

– Lager du mat ellers?

– Det hender, og jeg synes det er gøy å bake, så dette ser interessant ut, sier Martin Hagrup Gurigard.

Ved siden av har han læremester Odin Larssen fra vg2, som gir tommel opp og synes eleven hans klarer seg bra.

 

Fristende

En etasje over er middagen ferdig. Simen Aasrud fra Hovseter er en av dem som har vært med og lagt kylling med ratatouille og ris pilaff til hovedrett og sjokolademousse til dessert. Nå skal han få lov til å smake på de dampende herlighetene.

– Det er moro å lære om å lage mat, og det hender jeg forsøker meg hjemme også, sier Simen Aasrud før han setter seg til bords med maten.

Her hos kokkene er Ole Christian Skarpholt en av dem som har hatt styringen. Han går også andre året på videregående.

– Jeg liker meg godt, men har ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre videre. Det skader ikke med et fagbrev på cv´n, og så får vi se om det blir påbygning, sier den blide kokkeeleven.

Det er tydelig at entusiasmen smitter. Noen av ungdomsskoleelevene hadde kanskje hørt at det var ganske skummelt på Etterstad videregående. Nå fikk de se at det var trivelige folk som bakte og laget god mat der inne. Magen var full, og lukten av søt gjærbakst satt fortsatt i klærne på veien hjem.

Powered by Labrador CMS