Unio-leder Ragnhild Lied mener det er en demokratisk utfordring at så få med yrkesfaglig bakgrunn er på Stortinget. Foto: Unio / Sol Nodeland

Unio: – At få toppolitikere har yrkesfag kan bli for smalt på Stortinget

Unio-leder Ragnhild Lied mener det ikke er noe med yrkesfag som gjør at den gruppen skal være underrepresentert på Stortinget. Det kan være et problem, slår hun fast.

Publisert Sist oppdatert

Utdanningsforbundet og NHO ønsker ikke å kommentere kartleggingen gjort av Yrke, som viser at færre enn 2 av 10 toppolitikere har bakgrunn fra yrkesfag. Ragnhild Lied, som leder Unio, Utdanningsforbundets paraplyorganisasjon, er imidlertid en av dem som har tanker om tallene.

– Det er spennende, for ideelt sett bør Stortinget speile befolkningen. Men spørsmålet er hvor høyt opp de forskjellige kriteriene, som utdanning, skal komme, sier Lied, som tidligere var leder av Utdanningsforbundet.

 

 

– Kan bli for smalt

– Hvis du får en for ensrettet utdannings- og yrkesgruppe på Stortinget, kan man si at det er et problem. Men samtidig må man se på hva de har i tillegg, det er mange elementer man skal ta hensyn til i nominasjonsprosessen, sier hun.

Lied mener ikke det er et problem at topp-politikerne har høyere utdanning enn folk flest. Men hun stusser over at så få med yrkesfaglig bakgrunn er representert.

– Det er absolutt mulig å nå langt med yrkesfaglig bakgrunn. Hvis det er en ting disse tallene antyder at er et representativt problem, så er det at yrkesfaglig utdanning er såpass svakt representert, sier Lied.

– Hvis det nettverket man har som politiker er bredt nok, er det ikke et problem, men hvis det kun baserer seg på nettverket du har opparbeidet gjennom mangeårige studier, så kan det bli litt vel smalt, sier Lied.

Unio-lederen mener det er viktig at politikerne viser at de vil styrke yrkesfagene gjennom konkret politikk.

– Man kan ikke bare stå og si at yrkesfagene er så viktige for landet vårt, uten å legge opp til en spennende yrkesfaglig utdanning!

 

 

– Avstand til LO

Samfunnsdebattanten Trond Blindheim er rektor for Høyskolen Kristiania, som er en privat høyskole med 8.000 studenter i Oslo, Trondheim, Bergen og på nett, og har gjentatte ganger advart mot at utdanningspresset i Norge er blitt for høyt.

Han mener tallene ikke er særlig overraskende, men at de er særlig pinlige for Arbeiderpartiet.

– Partiet er preget av at folk med høyere utdanning har fått for stor plass, og når de i tillegg har fått en millionær fra beste vestkant med både høyere offisersutdanning og statsviterutdanning fra et prestisjeuniversitet i Paris, sliter de mer og mer med LO-medlemmer og velgere med arbeiderbakgrunn, sier Blindheim.

– Det er blitt for stor avstand mellom de som velges og de som velger i Ap, slår han fast.

Powered by Labrador CMS