Voksenopplæring fikk språkpris

Oslo voksenopplæring Sinsen er tildelt Den europeiske språkprisen 2012 på 50.000 kroner for kreativ og god språklæring for innvandrere.

Voksenopplæring tilbyr utdanning på ungdomsskole- og videregående nivå, i tillegg til studiekompetanse for voksne. To av tre elever er fremmedspråklige. Manglende norskferdigheter er det største hinderet for å kunne nyttiggjøre seg rettigheter og fullføre og bestå videregående opplæring.

Den europeiske språkprisen – European Language Label – ble lansert av Europakommisjonen i 1998 for å utvikle og høyne nivået på undervisningen i fremmedspråk, regionale språk og minoritetsspråk. 31 europeiske land har nasjonal tildeling av prisen i 2012.

I Norge er Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) ansvarlig for tildelingen av prisen. Juryen har bestått av representanter fra Kunnskapsdepartementet, Fremmedspråksenteret, Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO), Universitetet i Bergen, SIU og IU, det danske nasjonalkontoret for EUs program for livslang læring.

Oslo voksenopplæring Sinsen får prisen for utviklingen av flere tilbud som kan hjelpe elevene i å fullføre utdanningen, slik at de kan komme seg videre i studier eller arbeidsliv. Ett av tilbudene er et studieverksted som består av datamaskiner, lettlestbøker, lydbøker, filmer, tegneserier og andre hjelpemidler. Skolen har også engasjert pensjonerte lærere til å hjelpe elever i ulike fag, noe som har vist seg svært nyttig.

Et annet tiltak er brettspillet «Diversonopoly», som skolen har vært med på å utvikle gjennom et europeisk prosjektsamarbeid. Her stimuleres deltakerne i trygge omgivelser til samtaler på norsk eller engelsk, og de deler kulturer, skikker og praksiser med hverandre. Spillet brukes i mange norske skoler og kulturinstitusjoner.

«Prosjektene er godt gjennomtenkt og beskriver både god daglig praksis og konkrete resultater som er effektive og som lett kan la seg overføre til andre institusjoner og lokalsamfunn,» heter det fra juryens begrunnelse.

Powered by Labrador CMS