Vil fjerne tilbudet til fremmedspråklige

For å spare 1,2 millioner kroner foreslår rådmannen i Ski i Akershus å legge ned det toårige heldags voksenopplæringstilbudet for fremmedspråklige som fører fram til grunnskoleeksamen.

Elever og lærere ved skolen er oppbrakte.

– Det vil stenge døra til det norske samfunnet for denne elevgruppa, sier lærer Geir Barlaup. Han sier at voksne innvandrere uten grunnskoleeksamen har små muligheter for å klare seg i det norske samfunn. I stedet for å bruke en liten sum penger på å sikre elevgruppa grunnskoleeksamen og dermed mulighet for videre skolegang eller jobb, vil en stor del av dem bli sosialhjelpsmottagere.

– Elevene som kommer fra voksenopplæringstilbudet i Ski klarer seg jevnt over bedre enn elever med samme bakgrunn som kommer direkte fra ungdomsskolen, hevder Barlaup.

Han påpeker at størstedelen av elevgruppa dessuten ikke vil få mulighet til å gå i vanlig ungdomsskole. Flertallet av elevene er voksne med en gjennomsnittsalder på 25 år. I år er det 33 elever ved skolen som kommer fra 16 land. Samtlige mangler grunnskoleeksamen, og uten den kommer man seg ikke inn i videregående skole.

Mange av elevene har svært lite skolegang fra hjemlandet, enkelte har ingen kunnskaper om matematikk.

– Med en slik ballast er det vanskelig å skaffe seg jobb og bli integrert i det norske samfunnet, påpeker Barlaup.

Voksenopplæringstilbudet har eksistert i ti år, og elevene får opplæring i norsk, matematikk, engelsk, naturfag og samfunnsfag. Til sammen jobber fem kvalifiserte lærere ved skolen.

– Det var vært vanskelig å drive undervisning etter at elevene fikk høre at skoletilbudet trues av nedlegging. Elevene kjemper for skolen. De har utarbeidet en brosjyre der de tar skolen i forsvar som er sendt både til rådmann, ordfører og politikerne i kommunestyret. Problemet er at skoletilbudet er lite kjent blant politikerne. Nå har elevene invitert ordføreren til skolen. Denne elevgruppa trenger virkelig skolegangen vi tilbyr. Det er svært lite penger å hente på å legge tilbudet ned, sier Barlaup.

Forslaget til budsjettnedskjæring skal behandles i kommunestyret i begynnelsen av desember.

Utdanning hadde for øvrig en reportasje om voksenopplæringstilbudet i Ski i nummer 1 i år.

Powered by Labrador CMS