Venstre: – Det trengs nytt introduksjonsprogram for flyktninger

Vi må rette innsatsen mot å få asylsøkere fort ut i jobb, mener Venstre-leder Trine Skei Grande, som vil lage et introduksjonsprogram som passer bedre til dagens flyktninger.

Hun påpeker at en alenemor fra Somalia og en flerspråklig urolog fra Syria trenger ulike tiltak for å komme i jobb. Det klarer ikke dagens integreringstiltak å ta høyde for.

– De absolutt svakeste og de med høy utdanning faller utenfor, sier Skei Grande, som mandag møtte flere organisasjoner til en «minihøring» i forkant av statsminister Erna Solbergs (H) redegjørelse om flyktningsituasjonen.


– Ta alvoret innover seg

Skei Grande mener innsatsen må legges om for å svare på utfordringen det rekordhøye antallet asylsøkere gir.

– Jeg forventer at statsministeren vil tenke nytt og ta alvoret innover seg. Det handler om god integrering og det å få folk fort i jobb, sier Venstre-lederen, som vil ha en ny struktur på integreringstiltakene.

Både Venstre og KrF har også reagert på Justisdepartementets instruks om at asylsøkere bare skal få midlertidig opphold i fem år, og deretter kan bli sendt ut.


– Ulogisk

Norsk Folkehjelps Solveig Igesund påpekte på møtet at folk som mest sannsynlig skal bli i Norge, blir sittende på mottak og vente, fordi utlendingsmyndighetene prioriterer å behandle søknadene fra dem som skal returneres.

– Det er ulogisk, sier Igesund.

Flere av dem som var til stede på møtet, påpeker at asylsøkerne blir passive på mottaket. De ønsker at det blir bedre tilbud om norskopplæring og mulighet til å jobbe mens man venter på det endelige svaret og bosetting i kommunene.

Spesialrådgiver Nina Gran i Kommunenes organisasjon KS påpeker at det ikke er mulig å få alle dem som kommer nå, gjennom de vanlige introduksjonsprogrammene som kommunene har.

– Det er for liten satsing på at asylsøkerne kan søke jobb selv, sa hun.

De som har fått innvilget asyl trenger ikke vente på å få tildelt bosetting i en kommune dersom han eller hun selv klarer å skaffe seg arbeid. (©NTB)

Powered by Labrador CMS