Vedgår svikt i voksenopplæring

Riksrevisjonens kom sist uke med skarp kritikk av Kunnskapsdepartementet for hvordan det ivaretar ansvaret sitt for at voksne skal få et skikkelig grunnopplæringstilbud. Departementet innrømmer at tilbudet ikke er godt nok.

– Bortsett fra at Kunnskapsdepartementet har noen innvendinger til selve rapporten, så er det ikke tvil om at det må bli et bedre grunnskoletilbud til voksne, sier statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV).
– Voksnes rettigheter må tas bedre vare på og først og fremst må vi jobbe med å motivere flere voksne til å ta grunn- og videreopplæring, sier hun. 

Rugtvedt er enig i at informasjonen ut til allmennheten om voksnes rett til grunnopplæring har vært for dårlig.
– Men vi vet heller ikke nok om hvor stort informasjonsbehovet faktisk er, og det vil jo heller ikke hjelpe med informasjon dersom det i praksis ikke finnes tilbud.

Enkelte kommuner har brukt dårlig økonomi som begrunnelse for at de ikke kan tilby slik grunnopplæring.
– Dette er ikke en holdbar unnskyldning, slår Rugtvedt fast. 

– Kommunene kan ikke gjemme seg bak økonomi. dette er en lovfestet rettighet den enkelte har, kommunene kan ikke overprøve loven.
– Kunnskapsdepartementets innvendinger mot Riksrevisjonens rapport er først og fremst at det kun er sett på det formelle ”løpet” i dette arbeidet. Riksrevisjonen har ikke sett på ”program for læring på arbeidsplassen”, de har ikke vurdert det arbeidet VOX og Nav gjør.

– En god tilnærming for voksne til å bli motivert til ta grunnopplæring er via arbeidsplassen, tror Rugtvedt.
– Vi skal nå styrke oppfølgingen av de formelle rettighetene til voksne ved å se på en omorganisering av VOX og å styrke Utdanningsdirektoratet med flere stillinger. På den måten vil de får muligheten til å følge opp de formelle rettighetene på en bedre måte.

Powered by Labrador CMS