Fengselsundervisninga skal bli bedre

Stortinget vil at Utdanningsdepartementet styrker opplæringstilbudet i landets fengsler. Fremskrittspartiet er grunnleggende uenig med regjeringa og vil heller at Justisdepartementet skal få ansvaret for fengselsundervisninga.

Det går fram av innstillinga fra Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité som har behandlet stortingsmeldinga ”om opplæring innenfor kriminalomsorgen”. Frp slutter seg bare til innstillingas innledning hvor det går fram at Stortinget under behandlinga av fjorårets statsbudsjett ba regjeringa legge fram ei egen melding om fengselsundervisninga.

Frp er ikke med på noen av innstillingas merknader og foreslår at regjeringa heller legger fram som en sak organisering av samlede tiltak overfor straffedømte i en modell der Justisdepartementet får det overordnete ansvaret.

De øvrige partiene er enige om det meste av innholdet i utdanningsminister Kristin Clemets (H) forslag om å forbedre fengselsundervisninga.

Vil ha plan for finansiering
Mens statsråden mener at regjeringa har lagt opp til full finansiering av fengselsundervisninga, vil Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ha en plan for statlig finansiering av opplæringa. Partiene får delvis støtte for det fra regjeringspartiene. Disse partiene viser til at fengselskapasiteten er økt med 320 plasser fra 2002 til utgangen av 2004.

Økningen har ikke har ført til mer penger til opplæring. Derfor uttrykker regjeringspartiene bekymring for fangene ikke får et godt nok opplæringstilbud i fengselet.

Mot en lysere vår
Lena Jensen (SV) som har vært saksordfører for saka i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, trekker fram at levekårsundersøkelser viser at innsatte i norske fengsler har et langt lavere utdanningsnivå enn gjennomsnittet i befolkningen for øvrig.

 - SV har derfor lenge vært pådriver for å styrke opplæringen innenfor kriminalomsorgen. Den siste tida har man dessuten opprettet en rekke nye soningsplasser uten at det har fulgt med midler til opplæring. Dette er svært uheldig, sier Jensen og viser til at ei investering i fengselsopplæringa er ei investering med sikker avkastning.

- Det gir bedre utsikter til et godt liv for den enkelte og bidrar til et tryggere samfunn for oss alle. SV er derfor svært fornøyd med at stortingsflertallet nå ønsker å heve kvaliteten på opplæringstilbudet. Det skal satses mer på tilrettelagt opplæring, rådgivning, realkompetansevurdering, yrkesfag og læreplasser, opplyser Jensen.

Hun mener forsøket med sterkere oppfølging etter endt soning er særlig interessant.
- I Sverige ga denne satsingen betydelig lavere tilbakefall til kriminalitet og bedre rehabilitering og jobbmuligheter etter soning, sier Jensen.

Videre viser Jensen til at spredte forsøk og gode mål ikke er nok.

- Skal innsatte kunne regne med et skikkelig utdanningstilbud i framtida, må det følge penger med. Så langt har regjeringa ikke villet garantere en langsiktig finansiering. Fengselsundervisningen går altså en lysere vår i møte, men sommeren er fortsatt usikker, sier saksordføreren og opplyser at saka skal opp til debatt i Stortinget på torsdag.

Powered by Labrador CMS