Bare halvparten fullfører voksenopplæringen

Kun halvparten av de som begynner på grunnskoleopplæringen for voksne fullfører, og kun halvparten av de som fullfører, fortsetter på videregående skole.

Likevel er det flere enn før som fullfører voksenopplæringen. I skoleåret 2004-2005, var det bare en tredel som fullførte grunnskoleopplæringen for voksne. Det viser en ny undersøkelse fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova), skriver Forskning.no.

Voksne fikk i 2002 lovfestet rett til opplæring på grunnskolenivå, og de har også rett til videregående opplæring dersom de ikke har fått det tidligere. I skoleåret 2011/2012 var det i overkant av 10.000 deltakere i grunnskoleopplæringen for voksne. På videregående var det 20.000 deltakere.

– Kun 15 prosent av de som fullførte grunnskoleopplæringen, har en regelmessig tilknytning til arbeidsmarkedet året etter, forteller Marianne Dæhlen, som har ledet prosjektet.

Til sammenligning har hele to av tre som fullførte videregående opplæring, en fast tilknytning.

– I tillegg finner vi at fire av ti deltakere med oppnådd studiekompetanse begynte på høyere utdanning, sier Dæhlen.

Hele 96 prosent av de voksne deltakerne i grunnskoleopplæringen og 30 prosent i videregående hadde innvandrerbakgrunn i skoleåret 2008/09. Manglende faglige og språklige forutsetninger er den vanligste årsaken at deltakerne med innvandrerbakgrunn ikke fullfører opplæringen.

 

(©NTB)

Powered by Labrador CMS