– Vi er stolte av produktet vårt, sier Veronica Ruudsengen (tillitsvalgt), Jeanette Johansen (hovedtillitsvalgt), Pål Gjerstad (hotelldirektør) og Marianne Høgmoe (ansatterepresentant i styret) ved Hurdalsjøen hotell. Foto: Kaja Mejlbo

Lærerhotellet: Feirer 50 år i vannkanten

I 1969 åpnet Norsk Lektorlag dørene til sitt eget hotell. Nå har også sørkoreanerne funnet veien til Hurdalsjøen.

Publisert

– Jeg kjørte og kjørte, lenger og lenger inn i skogen, forbi det ene treet etter det andre. Og så åpenbarte denne perlen ved vannkanten seg. Det er jo helt nydelig her, sier direktør ved Hurdalsjøen hotell, Pål Gjerstad.

Han viser vei ned en snødekt trapp mot badstuen de har innredet i det gamle pumpehuset. I treet henger en liten skulptur av en naken mann på en huske. Inne i badstuen har kompisen hans fått plass på veggen. Begge er signert kunstner Ole Martin Skaug.

– Sørkoreanske turister knipser en del bilder av de to, forteller Gjerstad.

 

Underskudd til overskudd

Det er tre år siden han tok plass i direktørstolen. Siden har de snudd millionunderskudd til overskudd, pusset opp alle rommene, restauranten og lobbyen. De har innredet ny vinkjeller, bygget brygger, åpnet frisbeebane, urtehage og pusset opp lavvo med plass til 80 personer.

Snart gyver de løs på nytt svømmebasseng også. Forhåpentlig står det klart til feiringen av 50-årsjubileet i august. Da blir det klassiske toner fra Italia, jazzkonsert med Tord Gustavsen Trio og sannsynligvis åpning av ny skulpturpark.

– Det er dette som er så gøy med å jobbe ved et hotell som er selvstendig, som ikke er en del av de store kjedene. Vi kan bygge identitet og skape noe unikt, sier Gjerstad.

 

 

Eierdebatt

Tidlig på 1960-tallet snuste Norsk Lektorlag på mulighetene for å bygge et «internat», for å kunne ha et eget sted for kurs og «selskapelige sammenkomster». De vurderte flere mulige tomter, men i 1964–65 kom de over planer om et hotell i Hurdal, helt nord i Akershus.

Prosjektet ble et samarbeid med Hurdal kommune som ønsket seg flere arbeidsplasser i bygda, og i 1969 sto hotellet ferdig: Et hvitt funkisbygg tegnet av arkitekt Henning von Zernichow – eller «Hurdalsjøens hvite svane», som leder av Lærerforbundet skriver i heftet de utga i anledning 30-årsjubileet.

Da Norsk Lektorlag, eller Norsk undervisningsforbund som det het den gangen, ble en del av Lærerforbundet i 1993, hadde de med seg Hurdalsjøen som medgift. Og siden Lærerforbundet og Norsk Lærerlag slo seg sammen i 2001, har Utdanningsforbundet stått som eier av kurs- og konferansehotellet. Men ikke helt uten debatt.

– Det diskusjonen har handlet om, er om forbundet skal eie eiendom eller ikke. Det å ha et hotell er jo ikke en kjernefunksjon for en fagforening, sier Gunn Nordstrøm, styreleder for Hurdalsjøen hotell og sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet.

– Men jeg opplever at debatten har stilnet. Pengene skal jo plasseres et sted uansett. Og som styreleder er jeg mest opptatt av at Utdanningsforbundet tar sitt eier- og arbeidsgiveransvar for en stor og viktig arbeidsplass i Hurdal.  

 

Fant nisje i Sør-Korea

Siden hotellet sto ferdig i 1969, er det bygget ut i tre omganger. Nå kan hotellet ta imot gjester på 111 rom. De fleste av dem kommer i forbindelse med kurs og konferanser, men stadig flere turister finner også veien hit.

– Da jeg begynte, holdt hotellet stengt i juli, men i fjor omsatte vi for to millioner den måneden. Mange av gjestene kommer til og med langveis fra, forteller Gjerstad.

På en messe i Danmark fant hotellet sin helt egen nisje i Sør-Korea. Nå lander turister derfra i flokk på Gardermoen og kjøres ut til Hurdalsjøen. Bak rattet på bussen sitter hotelldirektøren selv. Det er også han, som den eneste med kystskippersertifikat blant de ansatte, som styrer redningsskøyta de har kjøpt for å ta med de besøkende ut på vannet.

– Målet er å vokse ytterligere som destinasjon og kapre flere gjester fra Sør-Europa. Og så vil vi selvsagt også gjerne ha mer besøk av lærere, sier Gjerstad.

 

 

Powered by Labrador CMS