Kokeboka som innsatte ved Bredtvet kvinnefengsel har laget, har gitt lærekontrakt. Foto: Marianne Ruud.

Innsatte ved Bredtveit kvinnefengsel har laget kokebok med fengslende gode oppskrifter

Har du lyst på «Politets Pavlova» eller «Slemme jenters sitruskjeks»? I Bredtveit kvinnefengsel har innsatte laget boka «Kriminelt gode kaker». Det har ført til lærekontrakt. Her får du en smakebit på noen oppskrifter.

Publisert

 

Denne reportasjen finner du også i Utdanning nr. 3/2018

NB! Nederst i artikkelen finner du oppskrifter på noen farlig gode kaker!

 

Porten til Bredtveit kvinnefengsel åpner seg for en festkledd gjeng. I spissen kommer Oslos ordfører Marianne Borgen og Oslos utdanningsdirektør Astrid Søgnen. De er invitert til lansering av boka «Kriminelt gode kaker og søte fristelser».

For de ansatte ved Grønland voksenopplæring og elevene i entreprenørskapsklassen er denne dagen i begynnelsen av desember en dag de har ventet lenge på. To år er gått siden elevene fikk ideen til bokprosjektet.

 

 

Mens sola skinner fra skyfri himmel, stanser den festkledde gjengen et øyeblikk og beundrer de vakre fengselsbygningene i nybarokk stil oppført i 1921 og fredet av Riksantikvaren. Etter at gjestene er gått opp steintrappa og inn i gangen, må mobiltelefoner leveres og låses inn i et skap.

 

 

Ble motiverte underveis

Gjestene låses ut på den andre siden av bygningen, gjennom en ny port og inn i spisesalen, der det er duket for lanseringsfest. Bordet bugner av søte og vakre fristelser i fat og på glass. Tre stolte elever forteller hva bokprosjektet har betydd for dem.

– Jeg må innrømme at jeg var skeptisk i starten. Jeg kan jo ikke bake. Men jeg tenkte at jeg får vel sjekke dette ut. Mange oppgaver skulle gjøres, og siden jeg er god på data, har jeg jobbet med bokdesign og bilder. Deltakelsen i prosjektet kombinerte jeg med å ta design og håndverk, sier en av dem. 

Også designet bærer preg av hvor boka ble til. Hver nye oppskriftsside har en ansiktsprofil i sort bak et gitter. Nederst på alle sidene er det avbildet piggtråd.

– Det var gøy å få være med på bokdesignet. Det var motiverende at vi fikk være med på å bestemme selv hva vi ønsket å gjøre. Da klarte vi å muntre hverandre opp på tunge dager, sier hun.

En annen forteller: – Jeg hadde begynt på en yrkesfaglig utdanning tidligere, men fullførte ikke. Jeg var ikke særlig motivert for skole og interesserte meg verken for restaurant og matfag eller design og håndverk. Men etter flere timer med dyktige lærere fikk jeg troen på at også jeg kan lære noe.

– Nå har jeg funnet ut at jeg vil bli konditor. Jeg har fullført alle fellesfagene, programfagene i mat og restaurant og fått læreplass i bedrift og frigang til å fullføre skolen ute. Derfor vil jeg bare si tusen takk til alle dere som trodde på meg. Å delta i prosjektet har både vært morsomt og hard jobbing.

Den siste av de tre elevene sier:

– Hadde jeg fortalt folk for noen år siden at jeg skulle være med på å lage en bok, ville de sett rart på meg. Deltakelsen i prosjektet har vært frustrerende, krevende og lærerik, og jeg vil takke både rådgiver og lærere som aldri ga opp.

Når Utdanning spør en av elevene hvilken kake hun anbefaler, tar hun en kort tenkepause.

– Hvis jeg skal velge én, må det bli «Sikkerhetssjefens skoleboller».

 

 

Innsatsvilje og pågangsmot

Skolerådgiver Hilde Bolle forteller til Utdanning at hun er stolt av deltagernes engasjement, pågangsmot, innsats og tålmodighet.

Bolle sier elevene formulerte ideen sin slik: «Vi skal lage ei kriminelt god kake- og dessertbok med oppskrifter fra Bredtveit fengsel. Vi har som mål at boka skal utgis.»

Nå er målet nådd og boka står utstilt. Den inneholder 52 oppskrifter, samt noen korte tekster fra innsatte og ansatte om prosjektet. Første opplag var på 500 eksemplarer. Nytt opplag er trykket og i skrivende stund er over 700 bøker solgt. Boka kan foreløpig bare kjøpes hos Grønland voksenopplæring og i Bredtveits butikk «Fengslende design» i Oslo, men det jobbes med å få til bredere distribusjon.

Gjestene blar interessert mens de kommenterer bilder, design og kakenavn. Her finner vi både «Rømlingens røvercookies», «Aktors appelsinfromasj» og «Lærerens lemoncurd».

– Vi har bakt til bursdagsfeiringer, fredagskos og andre anledninger. Men så fant entreprenørskapsgruppa ut at de ønsket å gjøre bakingen til bokprosjekt. Siden vi har innsatte med både kort og lang soningstid her, er det mange som har bidratt i løpet av prosjektperioden, sier Bolle til Utdanning.

 

Bakeglad ordfører

– Dette vet ikke alle, men jeg elsker å bake, sa ordfører Marianne Borgen i sin hilsningstale.

– Det flotte med å bake er at du får et raskt resultat. Sånn er det jo ikke alltid i politikken. Derfor hender det at jeg kommer hjem fra et langt kveldsmøte i bystyret og setter i gang å bake en kake eller et brød. Baking er også en fin måte å glede andre på.

– Jeg har ikke fått lest så mye i boka ennå, men jeg har kikket på bildene, og de er fantastiske. Jeg er veldig imponert over at dere har stått for alt selv, både oppskrifter, bilder, design og tekster. Nå gleder jeg meg til å øve på oppskriftene, sa Borgen.

– Jeg er sikker på at bokprosjektet har lært dere mye nyttig som dere kan ta med dere ut.

En tydelig rørt Astrid Søgnen sa:

– Noen formiddager er bedre enn andre. Dere som er elever her minner meg om hvorfor jeg har brukt hele livet mitt på skole. Som tidligere lærer kjenner jeg meg igjen i det dere forteller om å mestre. Dere har med dere sterke historier som vi ikke vet noe om. Men jeg føler meg trygg på at opplæringen dere har gjennomgått vil gi dere nye muligheter.

– Tidlig innsats er viktig. Men det er heller aldri for sent, sa hun.

– Jeg er ikke like glad å bake som ordføreren, men det skyldes at jeg har glutenallergi, røpet hun.

Utdanningsdirektøren fikk likevel smake. For elevene hadde laget glutenfrie alternativer også.

– Jeg har bestilt 15 bøker jeg skal gi bort i gave, forteller Søgnen.

 

 

Fengselsdirektørens favoritt

Fengselsleder Nils Leyell Finstad gratulerte ansatte og innsatte. Han sa: – For meg er denne dagen spesiell. Hele livet har jeg nemlig fått høre at min første setning var: «Er det kake til kaffen i dag?».

I forordet i boka skriver Finstad: «For meg er Grønland voksenopplæring ensbetydende med kreativitet, kvalitet og gjennomføringsevne».

– Og så passer det jo godt at lærerne heter Bente «baker» Hansen og Hilde Bolle, sier han.

 

De to lærerne smiler.

Fengselslederen røper at han først ikke finner sin favorittdessert; tilslørte bondepiker. Men så blir han beroliget. Han finner den på side 90 under navnet «Fengslende damer». Oppskriften er med mango, pasjonsfrukt og lime, som alternativ til eplemos.

De to lærerne forteller at elevene har utformet forretningsidé, laget budsjett og markedsføringsplan. De har testet ut alle oppskriftene flere ganger. Farge, konsistens og smak er vektlagt i oppskriftene som til slutt ble med i boka. Elevene har jobbet iherdig med fotografering og bildebehandling. Dagslyslamper er skaffet, og dataprogrammer er nedlastet, siden innsatte ikke har tilgang til  internett.

– Bokprosjektet har også vært god trening i lesing, skriving og regning, sier rektor Kirsti Husby.

Hun overrakte en gave til deltakerne. En jordbær-snupper som fjerner hamsen.

 

Oppskrifter 

 

 

Bistandsadvokatens Bounty Brownie

100 g smør
2 egg
3 dl
Sukker
½ ts salt
1 ½ ts vaniljesukker
1 ½ dl hvetemel
4 ss kakaopulver
100 g sjokolade (i grove biter)
Ca. 40 g usukrede kokosflak (eller vanlig revet kokos).

 

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Smelt smør i en kjele og avkjøl mens resten av kakerøren lages.

Egg, sukker, salt og vaniljesukker piskes slapt sammen i en bakebolle. Tilsett mel og kakao. Pisk til røren er jevn, tykk og klumpfri. Hell over smøret som piskes rolig inn. Vend til slutt inn halvparten av kokosflakene og sjokoladebitene.

Kle en vanlig brødform med bakepapir. Hell røren over i formen. Jevn toppen med slikkepott. Dryss over resten av kokosflakene og sett formen midt i stekeovnen.

Kaken stekes i ca. 40 minutter.

Avkjøl i formen på rist.

Kaken er deigete når den er ferdig stekt.

Avkjøl kaken en stund før den deles opp.

  

 

 

 

Sippeguris Sjokoladekake med Peanøttkrem

 

Bunn

250 g hvetemel
500 g suker
65 g kakao
2 ts natron
1 ts vaniljesukker
1 ts salt
235 ml nøytral olje
240 g rømme
355 ml vann
2 egg

 

Glasur

285 g kremost (romtemperert)
115 g smør (romtemperert)
600 g melis
170 g peanøttsmør

 

Bunnene

Forvarm ovnen til 175 grader. Smør to rundformer (22 cm). Sikt mel, sukker, kakao, natron, salt og vaniljesukker. Bland godt. Ha i olje, rømme og pisk sammen.

Bland inn eddik først så egg.

Stek kaken i 30-35 minutter. Avkjøl og legg så i fryseren sånn at det er lettere å sette kaken sammen etterpå.

 

Glasur

Miks kremost og smør til det blir luftig og tilsett gradvis inn melis.

Når all melisen er blandet inn, har du i peanøtter. 

Fordel litt av glasuren på den ene bunnen og legg den andre oppå. Pynt kaken med resten av glasuren.

Kaken er mektig, så anbefaler tynne stykker.

 

 

 

Narkobikkjas Nordnorske Suksess

 

Bunn x 2

6 eggehviter
250 g melis
250 g mandler (oppmalte)

 

Krem

6 eggeplommer
150 g sukker
1 ½ dl fløte
150 g meierismør (romtemperert)
1 ½ ts vaniljesukker

 

Sjokoladetrekk

100 g kokesjokolade (mørk)
Litt olje
Litt kaffe

  

Bunnene

Sett stekeovnen på 175 grader.

Pisk eggehvitene stive og tilsett melis litt av gangen.

Vend forsiktig røren i to rundformer (15 cm) og stek på nederste rille i ca. 45 min.

 

Krem

Bland sammen eggeplommer, sukker og fløte i en kjele. Varm blandingen opp til kokepunktet under konstant omrøring. Sett så til avkjøling. Tilsett meierismør og vaniljesukker i eggekremen og rør godt sammen. Legg mesteparten av kremen oppå den første bunnen og spre godt utover.

Legg så den andre bunnen over.

Resten av kremen skal brukes til pynt senere.

 

Sjokoladetrekk

Smelt sjokolade, olje og kaffe sammen i en bolle over vannbad. Smøres jevnt utover på toppen av kaken. Når sjokoladetrekket har stivnet, bruk en sprøyteppose med valgfri sprøytetupp og pynt med resten av eggekremen.

I liten langpanne eller rundform (24 cm) dobles oppskriften og steketiden økes til ca. 1 time.

 

 

Kilde: Kokeboken «Kriminelt gode kaker og søte fristelser fra Bredtvedt kvinnefengsel»

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS