Henrik Asheim (H). Foto: © Mimsy Møller / Samfoto

Asheim har ikke tenkt å være en elefant i en glassforretning

Skulle vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim holdt en undervisningstime for det norske folk, hadde han prøvd å få den yngre delen av befolkningen til å senke skuldrene og ikke bekymre seg så mye over karakterer.

Publisert

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er inne i en ti uker lang pappapermisjon. 15. september utnevnte Kongen i statsråd Henrik Asheim til statsråd. 

Dette intervjuet finner du også i Utdanning nr. 15/2017

I spalten Aktuelt navn har vi denne gang snakket med Henrik Asheim (34). Han har vært stortingsrepresentant for Høyre siden 2013. Han vikarierer nå for kunnskapsministeren fra og med 15. september og i ti uker framover.

 

Nå skal det forhandles etter valget. Vil Høyre gå for å få kunnskapsministeren også i neste periode?

For oss er Kunnskapsdepartementet viktig, men først må vi forhandle. Jeg tror nok ikke ministerpostene er det første det blir forhandlet om.

 

Når statsråder skal ha permisjon, tar som oftest en annen statsråd på seg et ekstra departement. Du rykker opp fra stortingsrepresentant til statsråd. Det er ganske sjelden?

Ja, jeg tror det er første gang det har skjedd. Nå skal vi i gang med krevende forhandlinger og statsbudsjett. Statsminister Erna Solberg vurderte at det ville være mye for én person å ha to departementer. Dermed fikk jeg prøve meg.

 

Tenker du å gjøre en så god jobb at du blir fast kunnskapsminister?

Det er ikke noe jeg har tenkt på, men jeg kommer til å gjøre mitt beste.

 

Er det noe du vil endre innen utdanningssektoren de ti ukene du er vikar?

Jeg har ikke tenkt å gå inn som en elefant i en glassforretning og rive ned alt. Innen utdanning må en tenke langsiktig, en kan ikke fikse ting fort. Tidlig innsats er en av mine hjertesaker.

 

Er ministerjobb noe du sikter mot?

Jeg ser ikke på dette som en ministerskole, men vil gjøre mitt beste.

 

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

Dronning Elizabeth II. Jeg har sett tv-serien «The Crown» om henne og tenker at hun har opplevd og sett så mye, fra kroningen og fram til i dag. Det hadde vært innmari interessant å høre om.

 

Hvem ville du gitt straffelekse?

Donald Trump. Jeg deler ikke hans forakt for kunnskap.

 

Du får holde en undervisningstime for den norske befolkning. Hva handler timen om?

Jeg ville ha siktet meg inn på den yngre delen av befolkningen og prøvd å få dem til å forstå at det ikke er så farlig. Senk skuldrene, det ordner seg. Ikke bekymre dere så mye over karakterer og lignende. Det er ikke så viktig.

 

Hva liker du best med deg selv?

At jeg ikke tar ting så høytidelig.

 

Hva er din favorittbok?

J. K. Rowlings bøker om Harry Potter. De vekket min leselyst og lærte meg mye om relasjoner og at mennesker er sammensatte.

 

Hva gjør du for å få utløp for frustrasjon?

Jeg treffer vennegjengen fra barne- og ungdoms-årene. Der kan jeg være meg selv og snakke om stort og smått.

 

Hvem er din favorittpolitiker?

Jeg burde si Erna, men velger meg SV-politikeren Bård Vegar Solhjell. Vi har sittet ved siden av hverandre på Stortinget. Han er pragmatisk, prinsipiell, kunnskapsrik og raus med sine politiske motstandere.

 

Hva er ditt bidrag i kampen for å redde verden?

Jeg prøver å være hyggelig og se folk rundt meg på en fordomsfri måte.

Powered by Labrador CMS