Kirsti Husby er ny ansvarlig redaktør i Adresseavisen. Foto: Morten Antonsen / Adresseavisen

Adressas første kvinnelige sjefredaktør vil gjerne oppklare feilaktig bruk av begrepet «falske nyheter»

Adresseavisens nye sjefredaktør Kirsti Husby etterlyser flere kvinnelige kilder i dagspressen. Dessuten vil hun oppklare forvirringen omkring uttrykket «falske nyheter».

Publisert

Etter 250 år har Adresseavisen i Trondheim fått deg som sin første kvinnelige sjefredaktør. Hele toppledelsen i avisen består i dag av kvinner. Tror du dette vil påvirke avisas innhold, og eventuelt på hvilken måte?

Dette intervjuet er også publisert i Utdanning nr. 12/2017.

 

Vi har intervjuet Kirsti Husby (45). Hun er ny sjefredaktør i Adresseavisen. 

9. juni ble hun ansatt - en uke etter at forgjengeren Tor Olav Mørseth sluttet. 

Kanskje ikke uten videre. Det har lenge vært kvinnelige journalister og ledere i Adressa som har vært med på å utvikle og prioritere over tid. Noen temaer vil jeg nok sette på dagsordenen, kanskje først og fremst at norske medier må være bedre til å fremskaffe kvinnelige kilder. Vi har også hatt dette fremme tidligere, men det er noe jeg fremdeles vil ha sterkt fokus på. I norske medier er det en kraftig skjevfordeling, omtrent 7 av 10 kilder er mannlige.

 

Er det spesielle måter du ønsker å prege nyhetsproduktene på?

Adressa er inne i en god utvikling når det gjelder lesing og abonnement. Da jeg overtok, sa jeg at det er viktig å fortsette på denne kursen, utvikle den videre og forsterke det som er mest vesentlig: Å lage solid, viktig og dagsordensettende journalistikk. Vi må videreutvikle våre digitale produkter og satse på relevant innhold som utløser brukerbetaling.

 

Du får holde en undervisningstime for den norske befolkning. Hva handler timen om?

Jeg ville ha snakket om betydningen av frie og uavhengige medier i et demokrati. I tillegg ville jeg ha oppklart forvirringen omkring falske nyheter, eller «fake news». Enkelte skriker opp om «falske nyheter» når de leser journalistikk de ikke liker, eller hvis de mener at journalisten har gjort en feil eller misforstått noe. Dette er ikke falske nyheter. Falske nyheter er nyheter som er produsert i den hensikt å påvirke noen – for eksempel politisk eller økonomisk.

 

Hva liker du best med deg selv?

Jeg har et stabilt godt humør. Det setter jeg stor pris på, og jeg tror det er en fordel for omgivelsene mine også.

 

Hvilke lag og foreninger er du medlem av?

Jeg er faktisk ikke medlem av noen foreninger.

 

Hva er din favorittbok?

Det er vanskelig å plukke ut en favorittbok, men en forfatter jeg setter stor pris på, er Carl Frode Tiller. Han skriver godt, skildringene hans setter meg i en stemning som gjør at jeg kommer godt inn i historien.

 

Hva gjør du for å få utløp for frustrasjon?

Hvis jeg har tid og overskudd, hender det at jeg løper en tur, men enda bedre er det å snakke med noen. Aller helst med noen som er litt mindre frustrert enn meg. Hvis man snakker med den rette, kan det til og med hende at frustrasjonen viser seg å være ubegrunnet.

 

Hva er ditt bidrag i kampen for å redde verden?

Altfor lite, er jeg redd. Jeg blir nesten flau når jeg tenker over spørsmålet. Jeg gjør kun vanlige ting som å sortere søppel og sørge for å holde strømforbruket nede. Men du kan ta med at jeg vurderer å kjøpe en elbil.

 

Powered by Labrador CMS