Thomas Ergos arbeid om «Glassjenta» kan få store ringvirkninger for barnevernsarbeidet

Thomas Ergo er journalist, ikke politiker. Men saken han har jobbet med, om «Glassjenta», kan få store ringvirkninger for barnevernsarbeidet.

Publisert

Er du i gang med nye prosjekter, eller skriver du fremdeles om «Ida»?

Begge deler. Jeg er i gang med nye saker, riktignok av mindre omfang enn «Glassjenta». Men jeg jobber også med oppfølginger, for eksempel om hva som skjer politisk innen barnevernet. Og så blir det fortsatt noen foredrag for fagmiljøet og ansatte i barnevernet.

 

Hvorfor kom «Ida» i den situasjonen hun gjorde? Var det en serie uheldige omstendigheter, eller er det noe galt med selve systemet?

Jeg synes vi har fått dokumentert at «Ida» har vært gjenstand for grov systemsvikt, der vi har avdekket brudd på norsk lov og på menneskerettighetene. Hennes velmenende hjelpere klarte ikke å samarbeide for hennes beste. Det tankevekkende er at hun ikke er den eneste. Saken peker på at systemet vårt svikter, systemet for hvordan man skal ivareta de svakeste. Ledere i systemet erkjenner at Idas sak ikke er enestående. Det finnes mange glassjenter der ute.

 

Har du forslag til konkrete endringer som kan bidra til å forhindre at flere barn får oppleve tilsvarende?

Jeg er i første rekke journalist, ikke politiker, og min hovedoppgave er å avdekke systemfeilene. Jeg synes imidlertid det er kommet fram mange gode forslag, for eksempel i fylkesmennenes gransk-ningsrapport. Mange systemkonsekvenser er varslet, blant annet at måten tilsynsmyndighetene fører tilsyn på, skal bli kraftig forbedret.

 

Vet du hvordan «Ida» har det i dag?

Hun er i ferd med å avslutte soningen av fengselsstraffen hun ble idømt for vold, trusler og brannstiftelse, forhold begått mot barnevernsansatte og politi. Halvannen uke etter at dette bladet trykkes, er hun fri. Det gleder hun seg selvfølgelig til. Men med tanke på alle beklagelsene som er kommet fra mange hold, til og med fra statsråder, forstår hun ikke at hun likevel måtte sone fengselsstraff.

 

Kan du forstå det?

Jeg forstår at hun og mange andre stiller spørsmål ved det. Det er leit at samfunnet er bedre til å straffe enn til å ta konsekvensen av sine feil.

 

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

En lærer som sa: «Slapp av, det går bra. Ikke stress for mye.» Per Fugelli kunne sikkert ha vært en slik lærer.

 

Du får holde en undervisningstime for den norske befolkning. Hva handler timen om?

Om at vi må forsøke å være våkne for hva som skjer rett foran nesa vår. Ofte skjer det ting vi burde reagere på, men som vi tror er normalt, vi tror det skal være sånn. Hvis vi for eksempel har mistanke om at det skjer overgrep mot et barn, må vi ikke være redde for å si ifra.

 

Hvilke lag og foreninger er du medlem av?

Stavanger tennisklubb, Norsk journalistlag og Vist-dalen jakt- og pølselag, som er en vennegjeng.

 

Hva er din favorittbok?

«Seierherrene» av Roy Jacobsen.

 

Hvilken bok har du ikke fått tid til å lese?

En hel del! Jeg må si «To søstre» av Åsne Seierstad.

 

Hva gjør du for å få utløp for frustrasjon?

Jeg kan kjefte litt, og så trener jeg.

 

Hva er ditt bidrag i kampen for å redde verden?

Der traff du et ømt punkt. Jeg føler dessverre ikke at jeg er med på å redde verden. Men jeg har fire barn og forsøker å være en god far.

Powered by Labrador CMS