Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) er her på Stortinget under en debatt om redegjørelse om forvaltningen av ulv 31. januar i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Uforholdsmessig mye ulv om dagen

Skal ulven skytes eller ikke, det har vært det store spørsmålet for miljøministeren. Men han får litt tid til å drive med skog og klima også.

Publisert

Annenhver uke snakker vi med en profilert person. Denne gang har journalist Sonja Holterman snakket med klima- og miljøminister Vidar Helgesen (48). Høyre-politikeren er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo. Han er tidligere statssekretær og diplomat.

Dette intervjuet er også publisert i Utdanning nr.2/2017

Han er aktuell fordi han nylig lanserte et nytt fond for bærekraftig skog- og jordbruk. I tillegg til ulvedebatten. 

 

Hvordan har du det på jobb for tida?

Hyggelig og interessant som alltid. Men uforholdsmessig mye ulv.

 

Hva krever mest tid akkurat nå: ulv eller diesel?

Ulv, ulv. Men det er mye klimapolitikk også, selv om det ikke er så synlig for tiden.

 

Hvorfor er det viktig at lufta i byene blir reinere?

Det er viktig fordi mange blir syke og mange dør for tidlig på grunn av forurensing.

 

Tror du barna våre vil være mer villige til å ofre bekvemmelighet til fordel for miljøet i framtida, enn det vi voksne i dag er?

Absolutt! Barn har jo en stor oppdragende virkning på foreldrene sine. Saken er at det blir mye mer ubekvemt i fremtiden hvis vi ikke tar hensyn til klima og miljø i dag.

 

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

Leonardo da Vinci.

 

Hva liker du best med deg selv?

Ved siden av mitt lettstelte hår, mener du? Det må være at jeg er nysgjerrig på ny kunnskap.

 

Du får holde en undervisningstime for det norske folk. Hva handler den om?

Den skal handle om hvor avhengige vi er av verden omkring oss, og hvorfor det dummeste vi derfor kan gjøre, er å vende oss innover som nasjon. Global utvikling og sikkerhet er vår utvikling og sikkerhet.

 

Hva er din favorittbok?

Det er et umulig spørsmål. Men siden dette er bladet Utdanning: «The Professor and the Madman: the Making of the Oxford English Dictionary» av Simon Winchester. Den fantastiske historien om at en av de viktigste bidragsyterne til ordboka var en som satt innesperret på asyl.

 

Hvem er din favorittpolitiker?

Nelson Mandela, fordi han sto klippefast på sine prinsipper både når de utfordret hans motstandere og når de utfordret hans egne. Han trodde på forsoning og valgte derfor forsoning der mange av tilhengerne hans krevde konfrontasjon. Derfor ble Sør-Afrika det Rwanda som aldri skjedde.

 

Hva er ditt bidrag i kampen for å redde verden?

Den politiske innsatsen er den som har størst konsekvenser. Nå er jeg i Davos, blant annet for å lansere et nytt fond for å mobilisere langt større private investeringer i bærekraftig skog- og jordbruk globalt. Skog står for en tredel av klimaløsningen globalt, så det er virkelig meningsfullt å kunne utvikle og fremme nye initiativer. Norges regnskogsatsing er det klart viktigste vi gjør for verdens klima. På det personlige plan kjører jeg elbil, kaster lite mat og  har sparepenger i grønne fond. Men jeg er flymisbruker.

Powered by Labrador CMS