Audun Gikling er lærer og stand up-komiker. Foto: Aura Avis

Audun er lærer og komiker, og noen ganger begge deler samtidig

På dagtid er Audun Gikling lærer på Tredal skole i Sunndal. På kveldstid er han standup-komiker. Det hender at han underholder elevene i klasserommet, men stort sett sparer han vitsene til en annen standup-scene.

Publisert

– Helt fra jeg var liten har jeg vært fascinert av scenekunst. Og da standup kom til Norge, fikk jeg veldig lyst til å prøve det, sier Audun.

Intervjuet med Audun Gikling finner du også i Utdanning nr. 19/2017

Som ung var han med på lokalrevyer, ofte som pauseunderholdning.

– Jeg fikk i oppgave å underholde publikum mellom numrene. Det var da jeg oppdaget hvor morsomt det er å få folk til å le, sier Audun.

I 2001 begynte han på lærerutdanningen, men han la ikke fra seg drømmen. Han begynte å skrive på et manus, det ble etter hvert langt og etter et års arbeid, minst, hadde han nok materiale til en helaften.

– Jeg brukte lang tid på å forberede meg, men til slutt turde jeg å presentere det jeg hadde, sier han. Han satte opp et en-mannshow i Sunndal kulturhus og fikk gode tilbakemeldinger.

– Det var standup, litt revy og monologer, og heldigvis gikk det bra. I dag er jeg veldig glad for at jeg gjennomførte det, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

 

 

 

– Lev ut drømmen

Audun Gikling underviser mest på mellomtrinnet, og han bruker hobbyen sin mye i undervisningen.

– Ler elevene av deg når du forsøker å være morsom?

– Ikke alltid, sier komikeren, og ler.

Og sånn er det på kveldstid også.

– Jeg har gått på trynet på standup-scenen også. Innimellom gjør man det, men da er det bare å komme seg opp på scenen igjen, sier han.

Det med å følge drømmen, prater han med elevene sine om.

– Jeg bruker mine erfaringer i skolen og klassen. Vi prater en del om at man ikke må gi seg, selv om man møter motgang. Jeg tenker at dette handler om å gi dem mot til å leve, til å leve ut drømmene sine, sier Audun.

Audun har laget flere musikkvideoer, og en av dem ble veldig godt mottatt. Det var den gangen han laget tekst og melodi til boligvisningen. Da den ble lagt ut på Youtube, fikk han oppmerksomhet i blant annet TV2.

– Blir det travelt med jobb og standup?

– Jo, det blir det. Og i det siste har jeg måttet si nei til en del tilbud. Jeg er småbarnspappa, og det tar jo litt tid det også, sier Audun.

 

Forsiktig med sarkasme

– Vi tøyser mye i klassen, og det er mye latter, sier Audun.

Men det er en humorform han er varsom med:

– Man skal være forsiktig med ironi og sarkasme. Ondskapsfull humor og kommentarer er ikke bra, og dersom man skal bruke ironi, må man være sikker på at mottakeren er med på spøken, sier Audun.

Han mener humor er et godt hjelpemiddel for en lærer.

– Det er viktig at elevene trives i lag, og at de er trygge på hverandre. Når de er det kommer selvironien fram. Jeg bruker det masse; jeg trenger ikke drite ut andre når det er mer enn nok å ta av i meg selv. 

Powered by Labrador CMS