Her poserer Johannes Ødegård bak en 1941 modell O.M.Gaarder, funnet på Høyenhall i Oslo. Den hadde stått på et villaloft i over 50 år. Foto: Privat

Sykkellidenskap med stil

Antallet sykler varierer noe. Noen kjøper han for å restaurere og selge videre, men sykkelstallen består stort sett av et sted mellom 15 og 20 sykler.

Publisert

Entusiasmen for gamle ting fikk lærer Johannes Ødegård til å fatte interesse for sykler, gjerne av veterantypen.

Denne artikkelen om Johannes Ødegård (37) finner du også i Utdanning nr. 11/2017.

Ødegaard er ressurslærer på 3. trinn ved Trasop barneskole i Oslo.

– Det var litt tilfeldig at det ble sykler. Det kunne likeså godt blitt symaskiner eller biler. Jeg fikk to gamle sykler, én fra min far og én fra min svigerfar. De var fra 1960- og 1970-tallet, forteller Ødegård.

Dette var for fem år siden, og i dag har samlingen med sykler vokst betraktelig.

– Hva er det som er så fascinerende med sykler?

– De er enkle, ukompliserte og lette å ta med seg. En veldig miljøvennlig oppfinnelse. Siden de første syklene ble oppfunnet, har de endret seg lite. Eldre sykler er dessuten mer solide enn sykler som lages i dag. Sykkelen er rett og slett en genial oppfinnelse.

 

Positiv kone

– Hvordan får du plass til så mange sykler?

– De står litt rundt omkring i ulike boder og hos likesinnede kamerater med bedre plass. Heldigvis er min kone positiv til sykkelinteressen. Hadde jeg hatt ubegrenset plass, hadde jeg nok samlet på flere ting. Jeg håper å skaffe meg et verksted med litt lagerplass her i Oslo.

– Hvilke sykler pleier du å skaffe deg?

– Jeg leter jevnlig på finn.no etter brukbare objekter. Noen kjøper jeg for å restaurere, andre for å ha selv. Dem jeg setter i stand, prøver jeg ofte å tilbakeføre til relativt original stand, og så hender det jeg selger dem videre igjen når det dukker opp noe mer spennende.

 

Pedalritt i tweedklær

– Hva bruker du de gamle syklene til?

– Sykler. Du kommer langt med en tregirs sykkel. Jeg deltar også på spesielle sykkelritt for oss som liker eldre sykler. Nå nylig var jeg med på et ritt kalt «Bike in tweed». Da kler vi oss gjerne i tweedklær og tar oss en stilfull sykkeltur rundt i byen.

– Blir ikke det veldig varmt?

– Det hender at vi må kaste jakka.

– Drar du på sykkelferie også?

– De siste årene har vi hatt med sykler på ferie, men med to små barn blir det kun korte turer.

– Har du noen nye sykler?

– Ja, jeg har en fra 2012, som jeg bruker når jeg har med barna i vogn bak.

– Hvilken sykkel er det du ikke har, men som du kunne tenkt deg?

– Den store drømmen er en sykkel fra før 1900. Den eldste jeg har i dag er fra 1915. Allerede før 1900 hadde syklene luftgummislanger sånn som de har i dag.

Powered by Labrador CMS