LO og NHO er enige i lønnsoppgjøret

Lavtlønnede får 1,75 kroner mer i timen, mens det blir nulltillegg for alle andre, opplyser LO og NHO etter at lønnsforhandlingene endte i full enighet torsdag kveld.

– Dette er et solidarisk oppgjør der vi prioriterer de lavtlønte og likelønn, og opprettholder kjøpekraften. Det er viktig for oss, og i tråd med vedtaket i LOs representantskap, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Det er medlemmer på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, som får et tillegg på 1,75 kroner i timen.

Rammen på oppgjøret er beregnet til 2,7 prosent, mens det i fjor var på 3,2 prosent. Det blir null kroner i generelt tillegg til arbeidstakere i overenskomster med lokal forhandlingsrett.

Tilfreds

LO og NHO møttes torsdag til innspurten i årets lønnsoppgjør etter snaue to ukers forhandlinger. Forhandlingene var i mål klokken 22.25 torsdag kveld, melder FriFagbevegelse.

LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund har denne gang vært svært samkjørte i at det bare ville være rom for beskjedne lønnstillegg i år.

Skogen Lund sier NHO er tilfreds med at de sentrale lønnstilleggene går ned for tredje året på rad.

– Deler av norsk økonomi bremser, og lønnsforskjellen til landene vi konkurrerer med, er blitt for stor. Da er det nødvending at LO og NHO finner gode og ansvarlige løsninger. Det har vi gjort i kveld, sier hun.

Utfordrende situasjon

Manglende lavlønnsprofil var på nippet til å skape brudd i torsdagens lønnsinnspurt mellom hovedpartene i arbeidslivet, ifølge Aftenposten. LO-forhandlere ga uttrykk for frustrasjon over utsiktene til at NHO, sett fra deres side, skulle skape brudd i et oppgjør med historisk lave tillegg på grunn av manglende tillegg til de lavest lønnede.

Det var på forhånd ikke ventet at forhandlingene skulle vare utover natten. LO-leder Gerd Kristiansen sier LO med årets oppgjør tar hensyn til bedriftene i en utfordrende situasjon for norsk næringsliv.

– Nå håper jeg regjeringen viser det samme ansvaret, lytter til partene og reverserer innstrammingen i permitteringsregelverket, sier Kristiansen.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, hvilket betyr at hovedlinjene som ble trukket opp før fjorårets hovedoppgjør, ble førende også i år. Det ble bare forhandlet om penger i år.

 

YS: Et ansvarlig lønnsoppgjør

Hensynet til en konkurranseutsatt industri har veid tungt under lønnsforhandlingene i år, sier YS-leder Jorunn Berland.

NHO og LO ble torsdag kveld enige om et lavlønnstillegg på 1,75 kroner per time eller 3.412,50 kroner per år.

– Vi har tatt et stort ansvar og bidratt til et meget ansvarlig oppgjør i privat sektor. Hensynet til den konkurranseutsatte industrien har veid tungt under forhandlingene, sier YS-leder Jorunn Berland.

Oppgjøret omfatter rundt 17.500 YS-medlemmer i Yrkestrafikkforbundet, Parat, Negotia, SAFE, Delta og Stafo.

– Oppgjøret har fått en lavlønnsprofil. Vi har valgt å prioritere ansatte på tariffavtaler hvor gjennomsnittslønnen er lavest, sier Berland.

 

– Terningkast seks i lønnsoppgjøret

Arve Kambe (H), som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, gleder seg over at lønnsoppgjøret kom i havn så raskt torsdag kveld.

– Jeg er svært glad for at LO og NHO er blitt raskt enige om et moderat lønnsoppgjør, sier Kambe til NTB.

Han mener lønnsoppgjøret lover godt for framtiden.

– Her har partene i arbeidslivet en felles virkelighetsoppfatning og vist en gjennomføringsevne som står til terningkast seks. Dette inspirerer til et godt samarbeid for å ruste norsk arbeidsliv for framtiden, sier Kambe. (©NTB)

(©NTB)

Powered by Labrador CMS