Studenter forsøkte å jukse seg til over 20 millioner kroner i støtte

Statens lånekasse har i en storkontroll avdekket at 1.600 studenter har fått 24 millioner kroner i utdanningsstipend som de ikke hadde krav på.

Studentene rapporterte at de bodde hjemmefra i fjor, mens de i virkeligheten bodde hjemme hos foreldrene, skriver  Dagens Næringsliv. Studentene må nå betale beløpet tilbake som lån. I tillegg mister rundt 400 av dem rett på støtte hele eller deler av neste undervisningsår.

Sjekker mer

I forrige storkontroll, i 2015, avdekket Lånekassen 2.200 studenter som oppga uriktig informasjon for å få stipend – og i disse dager er en ny storkontroll i gang, der 43.000 personer som studerer i nærheten av der foreldrene bor, blir bedt om å dokumentere at de bor borte.

– Vi ønsker å få antallet juksere ned. Vi mener for mange misbruker en viktig velferdsordning, sier administrerende direktør Marianne Andreassen i Lånekassen.

– Resultatet tyder på at bokontrollen virker. De aller fleste studenter er ærlige, men det er altså fortsatt en del som forsøker å jukse til seg et stipend de ikke har rett på, sier Andreassen.

– På sin plass

Andreassen mener Lånekassen gir tydelig informasjon i søknadsprosessen om at man må oppgi korrekt bosted.

– Dette er ikke et informasjonsproblem, dette er et holdningsproblem. Dette er bevisst forsøk på juks, sier hun om hjemmeboende studenter som oppgir å bo borte.

Norsk studentorganisasjon (NSO) sier det er helt på sin plass at Lånekassen gjennomfører kontrollene, men avviser at det dreier seg om et holdningsproblem blant studenter.

– Marianne Andreassen i Lånekassen bommer. Sammenlignet med i fjor er det en nedgang på 600 i antallet som blir tatt, og ingen har blitt politianmeldt for å forfalske dokumentasjonen. Dette er uansett unntaket til regelen, hvor resten av studentene følger regelverket, sier NSO-leder Marianne Andenæs til NTB. (©NTB)

Powered by Labrador CMS