SVs nye utdanningspolitiker Mona Lill Fagerås mener regjeringen bryter barnehageforliket med sitt forslag om økt makspris i barnehagen. Foto: SV
SVs nye utdanningspolitiker Mona Lill Fagerås mener regjeringen bryter barnehageforliket med sitt forslag om økt makspris i barnehagen. Foto: SV

SV: - Siv Jensen bryter barnehageforliket

Regjeringen vil øke maksprisen for barnehageplass i statsbudsjettet for 2018. Det mener SV er et brudd på barnehageforliket.

I statsbudsjettet som ble lagt fram torsdag, varslet finansminister Siv Jensen (Frp) at regjeringen ønsker å øke maksprisen for barnehageplass til  2910 kroner i måneden. Det er en reell økning på 110 kroner i måneden, ifølge NTB.

– Siv Jensen var en av barnehageforlikets mødre, og jeg tenker at det at hun i dag står på Stortingets talerstol og vil øke maksprisen, er et brudd på det forliket. Det framgikk av barnehageforliket at maksprisen skulle være på 1750  i 2005-kroner, sier SVs utdanningspolitiske talsperson, Mona Lill Fagerås, til Utdanning.

 

 

2202 kroner

SSBs konsumpriskalkulator viser at 1750 kroner i 2005 tilsvarte 2202,92 kroner i 2016.

– Jeg synes det er problematisk at Frp aksepterer dette, særlig med tanke på integreringen. Jeg tenker at det de heller burde gjort, var å redusere barnehageprisen hvis de vil at de som trenger det mest skal bruke barnehagen, sier Fagerås.

Hun understreker at SV i sitt alternative budsjettforslag ikke vil øke maksprisen. 

 

Sp: – Ikke vurdert ennå

– Det er helt klart. Vi står på barnehageforliket og det vi ble enige om da, og det at maksprisen kun skal være på 1750 kroner i 2005-kroner, sier Fagerås.

– Det vil være en jobb inn i den nye utdanningskomiteen å få fram et forslag hvor man ikke øker maksprisen, og da blir det viktig å få med oss Venstre og KrF, legger hun til.

Senterpartiets utdanningspolitiker Marit Arnstad opplyser til Utdanning at partiet ennå ikke har fått vurdert saken. 

 

Djupedal: – Uklokt av Siv Jensen

Dersom Siv Jensen er barnehageforlikets mor, er tidligere SV-politiker Øystein Djupedal forlikets far. Han er nå skuffet over sin tidligere forlikspartner.

– Det er helt riktig at jeg tok initiativet og ringte til Siv og startet prosessen, og det har vært en enestående suksess siden. Det er jeg stolt over. En grunn til det har vært at vekslende regjeringer har holdt fast ved de prinsippene vi hadde. Og de prinsippene var at alle skulle ha plass, det var lav pris ved hjelp av makspris og det var likebehandling av offentlige og private barnehager, sier Djupedal til Utdanning.

– Alt dette har ulike regjeringer fulgt helt siden forliket ble inngått, og det er en veldig viktig årsak til suksessen. Det betyr at jeg synes det er uklokt av Siv Jensen, som har vært en av de som sto bak dette, ikke å følge de prinsippene som ligger i barnehageforliket, sier Djupedal.

 

Ber Stortinget rydde opp

Han gir samtidig Jensen og regjeringen skryt for å ha stått ved prinsippene fra forliket i sin første periode. Nå håper han Stortinget rydder opp. 

– Min sterke oppfordring er at Stortinget står ved de prinsippene, sier han.

Djupedal er også kritisk til dem som angriper de private barnehagene.

– Jeg synes også det var uheldig at mange partier i valgkampen angrep private barnehager, som også var undergraving av et viktig prinsipp i barnehageforliket, sier han. 

Powered by Labrador CMS