For fire år siden var det mye søppel rundt trærne i Vogts gate i Oslo. Elevene ved Lilleborg skole ville gjøre noe med det og i tillegg bedre miljøet, både for seg selv og insekter. Nå blomstrer det rundt alle de 20 trærne i gata. Foto: Kari Oliv Vedvik

Skoleelever vil at humla skal suse

Elever ved Lilleborg skole i Oslo har plantet langs en av de mest trafikkerte gatene på Torshov, både til nytte og for glede.

Publisert

Det er ikke så mange som ser skiltene som står ved hvert eneste av de om lag 20 trærne opp Vogts gate der de haster forbi. På skiltene står det en oppfordring om å holde det fint og ikke skade plantene elevene plantet ut i vår. Plantene er valgt ut for å tiltrekke seg humler og bier.

 

Eksperthjelp

Det er elever fra 1. og 5. trinn som sammen har ansvaret for prosjektet. Rektor ved Lilleborg skole, Gro Kindem Nordstrand, forteller at dette er fjerde året de har et slikt prosjekt.

– Det startet med at noen foreldre i FAU søkte om midler fra bydelen og fikk det, og så har vi fortsatt med det. Dette er et pedagogisk opplegg der vi samarbeider med en biolog og en gartner, forteller Nordstrand til Utdanning.

Blant annet skal elevene sammen med lærere utforske blomster, bier og humler. Organisasjonen La humla suse stiller med utstyr for å fange og studere dem nærmere. Dette vil skje på en måte som er skånsom for insektene, og innebærer liten risiko for at barna blir stukket.

Gartneren som har bistått skolen, har blant annet vært med på å plukke ut planter som skal være med på å tiltrekke seg bier og humler.

– Det er viktig at elevene sitter igjen med læring etter at de har vært med på prosjektet, sier Nordstrand.

Gartneren klargjorde og hadde på jord rundt trærne, men det meste av plantingen tok elevene seg av.

– Vi delte inn i grupper, med noen fra 1. og 5. klasse, fadderelever og faddere sammen.

 

Hele lokalmiljøet

FAU har oppfordret alle elevene og foreldrene til å ta vare på plantene. Næringslivet og borettslagene i området har også bistått. Tidligere år delte alle på å vanne og se etter plantene, men i år har de fått med seg enda en samarbeidspartner.

– Ja, i år har beboerne på Torshov asylmottak tatt på seg oppgaven. Det var det også noen foreldre som ordnet med. Vi er så heldige å ha veldig aktive og engasjerte foreldre her, sier rektor ved Lilleborg skole.

 

Skape trivsel

Hensikten med dette tiltaket, som nå har blitt en tradisjon på skolen, er at det skal skape trivsel i nærmiljøet og ta vare på bier og humler. Prosjektet er et samarbeid mellom Lilleborg skole, FAU, Grønne midler, Bymiljøetaten, butikkene i Vogts gate og asylmottaket.

Det å sette ut planter var første del av opplegget for elevene var dette første del. De også skal til Botanisk hage for å lære mer om humlers betydning for natur og matproduksjon.

 

 

Humlevenner

La Humla Suse er en idealistisk forening som jobber for å sikre humlers levekår i Norge. Støttespillere inkluderer flere av landets fremste humleeksperter. La humla suse sprer kunnskap, gjennomfører aktiviteter og verver humlevenner for å nå mål om å sikre humlenes levekår i Norge, bidra til økt/stabil bestand for humlearter i Norge og øke bevisstheten og kunnskapen om humlenes behov.

Powered by Labrador CMS