Stortinget går inn nasjonal for rammeplan for SFO

SFO-tilbudet rundt om i landet skal få en nasjonal rammeplan. Det går et flertall på Stortinget inn for.

Publisert Sist oppdatert

Utdanningskomiteen på Stortinget avga tirsdag sin innstilling til regjeringens stortingsmelding om tidlig innsats og inkludering i barnehagen og skolen. Nå jubler Venstres utdanningspolitiske talsperson Guri Melby for at det blir flertall både for en rammeplan og kompetansekrav til SFO-lederne. Flertallet består av regjeringspartiene samt Fremskrittspartiet.

– Rammeplanen bør sikre at alle barn får et pedagogisk SFO-tilbud som er lekpreget, men læringsstøttende. Det er veldig gledelig at stortingsflertallet slutter opp om det, sier Melby.

I innstillingen er det imidlertid ikke satt noen tidsfrist for når rammeplanen og kompetansekravene skal innføres.

Fra høsten av innføres det for øvrig et tak på SFO-prisen.

Har skjedd lite

Allerede i 2002 bestilte Kristin Clemet (H), som var kunnskapsminister den gangen, en rapport om tilbudet fra Høgskolen i Sør-Trøndelag. De slo fast at kvaliteten i skolefritidsordningen var under enhver kritikk. Likevel endte rapporten i en skuff.

NTNU gjennomførte så en nasjonal evaluering av SFO som ble publisert i 2018. Rapporten "Lek, læring og ikke-pedagogikk" er en del av grunnlaget for stortingsmeldingen om tidlig innsats og inkludering i barnehagen og skolen.

Da det i høst ble klart at stortingsmeldinga også skulle omfatte SFO, spurte Utdanningsnytt daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) om hvorfor ingen hadde sett på svakhetene rapporten fra 2002 peker på siden den ble ferdigstilt.

– Hvorfor så lite har skjedd på 17 år henger trolig sammen med at debatten om heldagsskole har gjort debatten om sfo vanskelig, sa Sanner den gangen.

Powered by Labrador CMS