Omstridt firma vil starte privatskoler innen toppidrett

Etter at den nye friskoleloven ble vedtatt av Stortinget, har Utdanningsdirektoratet mottatt ti søknader om å starte private profilskoler. To av søknadene kommer fra det omstridte firmaet Metis Education AS.

Publisert

I 2014 avdekket Stavanger Aftenblad at tre av eierne bak Akademiet-kjeden hadde tjent 40 millioner kroner på to år. Hele 85 prosent av inntektene kom fra staten. Eierne av Metis eide tidligere en tredjedel av Akademiet Norge.

Etter tilsyn krevde Utdanningsdirektoratet tilbakebetaling av 12,6 millioner kroner fra sju videregående Akademiet-skoler. Bakgrunnen var at Utdanningsdirektoratet avdekket omfattende brudd på privatskoleloven. To av Metis sine tre skoler i Bergen ble alene pålagt å tilbakebetale 8 millioner kroner.

Metis Ungdomsskole Bergen AS og Metis ungdomsskole Rogaland AS har nå søkt om å få starte to nye private ungdomsskoler med spesiell vekt på toppidrett, den ene i Sandnes og den andre i Bergen.

 

«Det er bare journalister som er opptatt av dette. Vi får aldri spørsmål om denne saken fra foreldre eller elever som jo er strålende fornøyde med våre skoler».

 

Karakterpress

I 2014 gikk lærerne ved Akademiet skole i Sandnes hardt ut mot skolens ledelse i en artikkel i Stavanger Aftenblad. Der fortalte lærerne om det de opplevde som karakterpress fra ledelsen.

Rektor Harald Dyngen gikk av i november i fjor etter å ha vært både rektor og daglig leder ved Akademiet skole i Sandnes i åtte år. Dyngen har nå startet opp en ny privatistskole i Sandnes. Skolen tar inn elever som vil forbedre karakterene sine. Denne skolen har nå 115 elever, skriver Stavanger Aftenblad.

Daglig leder i Metis Education AS, Trond Botnen, sier til avisen at Dyngen vil få en sentral rolle dersom de to nye ungdomsskolene innen toppidrett blir godkjent av Utdanningsdirektoratet. Botnen hevder at det er stor mulighet for at Dyngen vil bli rektor.

Botnen er ikke redd for at forhistorien til Akademiet og Dyngen skal ødelegge for de nye profilskolene til Metis Educatison AS. Til avisen sier Botnen: «Det er bare journalister som er opptatt av dette. Vi får aldri spørsmål om denne saken fra foreldre eller elever som jo er strålende fornøyde med våre skoler».

 

Vurderer søkernes seriøsitet

Nå har Metis AS altså søkt Utdanningsdirektoratet om å få starte to nye ungdomsskoler med et spesielt fokus på toppidrett. Utdanning har spurt Utdanningsdirektoratet hvilken betydning forhistorien har.

– Metis AS og de andre eierne av Akademiet-skolene har etter tilsyn blitt pålagt å tilbakebetale penger på grunn av omfattende brudd på privatskoleloven. Vil dette ha noen innvirkning på søknadsbehandlingen?

– Søknadene fra Metis ungdomsskole Rogaland AS og Metis ungdomsskole Bergen AS er fortsatt under behandling. I alle søknadene vi behandler ser vi på om søkerne dokumenterer at alle minstekravene i friskoleloven er oppfylt. Vi vurderer også søkernes seriøsitet og om opprettelsen av en ny friskole vil ha negative konsekvenser for det offentlige skoletilbudet, sier rådgiver Peter Tryggestad i Utdanningsdirektoratet.

 

Flest toppidrettsskoler

Bakgrunnen for de nye søknadene om å få starte profilskoler og yrkesfagskoler, er den nye friskoleloven som ble vedtatt i Stortinget 11. juni i år.

– Hvor mange søknader har Utdanningsdirektoratet fått til behandling etter at søknadsfristen ble utvidet?

– Det har kommet inn søknad om å få opprette 12 skoler. Ti av skolene er profilskoler, to er yrkesfaglige skoler. Alle søknadene er fortsatt til behandling. Disse søkerne vil få svar innen 1. april 2016, sier rådgiver Peter Tryggestad i Utdanningsdirektoratet.

Av de ti profilskolene det er søkt om godkjenning for, er seks ungdomsskoler innen toppidrett.

I tillegg til Bergen og Sandnes har andre skoleeier søkt om å få starte toppidrettsskoler i Kongsvinger i Hedmark, på Lillehammer i Oppland, i Skien i Telemark og i Tromsø i Troms.

 Nok en omstridt eier søker

Det Norske Musikkinstrumentakademiet søker om å starte profilskole i Sarpsborg kommune i Østfold.

Etter omfattende økonomisk rot, feilaktige elevlister med for høye elevtall og 50 prosent stryk på innføringskurset ble den forrige skolen, Musikk Instrument Akademiet (MIA), stengt i 2004.

Styreleder og tidligere rektor Arnfred Marthinsen sier til NRK at han nå vil drive skolen som et firma med tysk læreplan. Elever som var midt i utdanningsløpet sitt ble hardt rammet da MIA gikk konkurs i 2005.

Da hadde departementet krevd tilbakebetalt 7,5 millioner kroner, og gitt skolen flengende kritikk etter flere tilsyn.

To yrkesskoler innen byggfag

Norges Realfagsgymnas AS har søkt om å få starte profilskole i Bærum kommune i Akershus.

I tillegg har IMPIGRO søkt om å få starte profilskole i Tønsberg kommune i Vestfold og Neverdal Enspire skole AS har søkt om å få drive profilskole i Meløy kommune i Nordland.

I Hordaland har Yrkesskolen for Bygg og Anlegg i Bergen søkt om godkjenning. I Vågan kommune i Nordland har NESO Byggfagskole AS søkt om godkjenning.

 

Powered by Labrador CMS