Barnehageeier må betale tilbake 1,8 millioner grunnet høy lederlønn

Fylkesmannen mener lave personalkostnader kan ha gjort det mulig for barnehageeieren i Bergen å betale ut høy lønn til seg selv.

Publisert

I 2017 avdekket Utdanningsnytt at eieren av lille Cultiva barnehage i Bergen var på lønnstoppen blant AS-barnehagene i Norge. I løpet av tre år tok eieren ut 4,7 millioner kroner i lønn som daglig leder. Hver tredje krone barnehagen fikk inn som inntekt gikk ut i lønn til daglig leder. 

Denne saken var utgangspunktet for at Bergen kommune satte i gang økonomisk tilsyn med barnehagen. Det endte med at kommunen krevde rundt to millioner kroner tilbakebetalt som de mente ikke var brukt i tråd med regelverket.

 

Kommunen fikk medhold

Eier og daglig leder Renate Lundgren Nysæther klaget saken inn for Fylkesmannen i Vestland. Nå melder nrk.no at fylkesmannen har gitt kommunen medhold i det meste av tilbakebetalingskravet, og barnehagen må betale tilbake 1,8 millioner kroner.

– Dette er en sak vi har jobbet svært lenge med. Det har kommet inn dokumentasjon og motsvar fra partene underveis, men vi er sikre på den konklusjonen vi har landet på, sier Marianne Svege, seksjonsleder på utdanning- og vergemålsavdelingen hos fylkesmannen, til nrk.no.

 

– Jobbet gratis

Eier og daglig leder er svært overrasket over avgjørelsen til fylkesmannen.

– Jeg er dyp uenig, sier Nysæther til nrk.no.

Hun peker på at foreldrene er veldig fornøyde med tilbudet, og at hun har jobbet mye tilsvarende en stillingsprosent på 160. Og at det er dette som ligger bak millionlønningene. 

– Som eneste eier må jeg jobbe når jeg er syk, skadet, i ferier, kvelder og helger. Dette er et hån mot oss som har stått på langt utover yteevne og jobbet gratis for å bidra til full barnehagedekning, sier Nysæther til nrk.no.

Hun avviser også at hun har spart penger gjennom lav lønn til de ansatte og peker på at de har tarifflønn og starter med fire års ansiennitet.

 

Powered by Labrador CMS