– For Ap er det en avklaring som betyr at vi kan bruke alle krefter på å bygge lag og politikk for en slagkraftig rødgrønn opposisjon, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Arkivfoto: Kari Oliv Vedvik
– For Ap er det en avklaring som betyr at vi kan bruke alle krefter på å bygge lag og politikk for en slagkraftig rødgrønn opposisjon, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Arkivfoto: Kari Oliv Vedvik

Støre: – Ap vil være en sterk og tydelig opposisjon

Partileder Jonas Gahr Støre sier at Ap vil bli et sterkt og klart opposisjonsparti i Stortinget. Han respekterer det valget «et knapt flertall» i KrF har gjort.

 

– Resultatet av det ekstraordinære landsmøtet er at KrF nå vil søke å gå inn i høyreregjeringen. Vi respekterer valget til et knapt flertall i KrF, men mener at partiet ville fått større gjennomslag for viktige deler av sin politikk ved å samarbeide i sentrum og til venstre, sier Ap-lederen.

Han mener Norge trolig vil få en ny politisk situasjon med flertallsregjering og to tydelige blokker.

– For Ap er det en avklaring som betyr at vi kan bruke alle krefter på å bygge lag og politikk for en slagkraftig rødgrønn opposisjon, sier Støre.

Han legger til at Ap retter blikket mot kommunevalget neste år for å finne gode løsninger med en rekke partier, også KrF.

 


Les også: Hareide går – mot flertallsregjering for Solberg

 

Lysbakken: – KrFs veivalg er en tapt mulighet

SV-leder Audun Lysbakken frykter at KrFs valg om å gå i forhandlinger med den sittende regjeringen vil ramme utsatte grupper hardt.

– Dette er en tapt mulighet for å sikre at færre barn må vokse opp i fattige familier, for mindre økonomiske forskjeller og for en offensiv klimapolitikk som faktisk monner, sier Lysbakken.

I tillegg mener han det nå blir langt vanskeligere for Norge å møte sine klimamål.

– Med både KrF og Venstre i regjering er det ikke lenger mulig for miljøpartiene å finne sammen på tvers av blokkgrensene. Også dette styrker makten til H og Frp, og svekker muligheten for å nå Norges klimamål.

Han frykter at Høyre og Frp skal få mer makt til å drive sin politikk.

– Nå får vi en regjering som blir mer usosial i den økonomiske politikken. Med en flertallsregjering vil høyresidens politikk for økt ulikhet i makt og rikdom oftere få gjennomslag, Fremskrittspartiet og Høyre har i dag økt sin makt i det norske samfunnet.

 

Vedum: – Veldig synd med KrFs valg

KrFs valg om å gå til høyresiden betyr mer sentralisering, mener Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er synd, vi hadde håp om å få gjennomslag for en del saker, sier Vedum til NTB etter at KrFs veivalg var klart fredag kveld.

– Vi synes at den sentraliserende politikken regjeringen har ført, har vært grunnleggende feil. Og veldig mange i KrF har jo nettopp løftet fram saker som sentralisering, synet på norsk eierskap, norsk mat og andre viktige saker for landet. Jeg hadde et håp om at vi skulle få til noe her, sier han.

Samtidig er den prosessen KrF har vært igjennom, ekstremt krevende, påpeker Vedum.

– Det å være så splittet når man skal søke regjering, er kjempekrevende, sier Sp-lederen.

(©NTB)