Høyres Schou vil ha nasjonalt nikab-forbud i skolen

Høyre har lenge avvist et nasjonalt nikab-forbud i skolen, men snart kan nei bli til ja. – Det handler om åpenhet og respekt, sier Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schou.

– Jeg går litt i rette med regjeringen. Jeg har gått og grunnet på dette noen dager etter at regjeringen gikk ut med sitt standpunkt om å la dette være på lokalt nivå. Er det nødvendig i Oslo og Østfold, må vi vurdere å åpne for et nasjonalt forbud, sier Schou til NTB.

Schou var med på behandlingen av lokale forbud mot nikab og burka i Østfolds kommuner. Nå får hun tilbakemeldinger om at lokale forbud ikke fungerer og tar derfor temaet opp på første møte i Høyres stortingsgruppe i forbindelse med åpningen av Stortinget i begynnelsen av oktober.

 

Nødvendig samtale

– Jeg hører lokale stemmer sier at dette ikke er lett å håndheve lokalt og som etterspør et nasjonalt forbud, sier Schou.

For Schou handler dette om åpenhet og respekt. Læreren må se eleven de skal undervise og elevene må se læreren foran dem, sier hun.

– Hvis lokale tiltak ikke virker, må vi åpne for å ha et nasjonalt forbud både mot nikab og burka. Så gjenstår det å se om jeg får tilslutning fra resten av stortingsgruppen. Som innvandringspolitisk talsperson er det uansett jeg som må ta denne samtalen i min gruppe. Jeg mener dette er en helt nødvendig samtale vi må ha, sier Schou.

Schous partileder, statsminister Erna Solberg, sier hun har sett at Schou tar opp spørsmålet og at det kan tenkes det er noe partiet bør snakke om. Solberg sier hun selv har et pragmatisk forhold til saken.

– Jeg tror nok det er bred enighet om at man ikke skal bruke nikab eller burka i skolen. Spørsmålet er om vi trenger et nasjonalt regelverk, eller om dette fortsatt skal ordnes lokalt, sier statsministeren til NTB og viser til at Oslo klart seg i ti år med et lokalt forbud.

Flertall på Stortinget

Får Schou stortingsgruppen i ryggen kan det gå mot flertall på Stortinget for et nasjonalt forbud. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier til  VG mandag at partiet vil foreslå et regelverk som innebærer at elever, studenter og lærere skal ha ansiktet fullt synlig på norske skoler, universiteter og høyskoler. Forslaget vil bli fremmet når Stortinget kommer sammen i oktober.

Så sent som i august la et utvalg med ledende politikere fra både Ap, SV, Sp, KrF og Venstre fram en rekke forslag til ny integreringspolitikk, blant annet ja til et nasjonalt nikab- og burkaforbud i skolen.

Frp har flere ganger fremmet et slikt forslag, men har vært lojale i regjeringen og ikke motsatt seg Høyres standpunkt om å la forbudene være på lokalt nivå.

Før landsmøtet

For Ingjerd Schou kan det være nødvendig med forbud også i andre yrkesgrupper.

– Jeg mener det er helt avgjørende at jeg i en åpen, norsk kultur ser hvem jeg snakker med, hvem jeg skaper tillit med, blir ekspedert av eller har som kollega, sier Schou.

Schou sier et forbud kan ende opp med å bli debattert under landsmøtet i mars, men at det er fullt mulig å komme fram til en enighet lenge før den tid. Hun sier hun har snakket med flere partikolleger om saken, og hun tror ikke hun er alene i Høyre om å ønske et forbud. (©NTB)

 

Powered by Labrador CMS