Lærere har fortalt den påtroppende fylkesråden i Viken Tonje Brenna om en sakte økning av elevtallet i klassene i yrkesfag. Det vil hun rette opp. (Ilustrasjonsfoto: Ole Martin Wold)

Fylkesrådsleder lover gjennomgang av klassestørrelsene

Tonje Brenna fra Arbeiderpartiet lover å jakte på uheldig store klasser i videregående skoler det nye fylket Viken. Torsdag blir hun fylkesrådsleder.

Publisert

Hvis gjennomgangen viser at klassene har est ut lover hun å ansette flere lærere for å få ned klassestørrelsen.

- Vi veit at i det gamle Akershus fylke er klasser i yrkesfag i det stille blitt økt fra 15 til 18 elever. Fra andre deler av det nye fylket har vi hørt om yrkesfagklasser med opp til 20 elever, sier Tonje Brenna til Utdanning.

Opptar lærere

– Når vi politikere har møtt lærere, er de svært opptatt av dette. Likevel opplever vi det som et problem som får lite oppmerksomhet, sier hun.

Tonje Brenna. Foto: Viken Arbeiderparti

– Lærerne forteller at i fag der det skal håndteres maskiner er økningen i elevtall en uakseptabel fare for sikkerheten. Generelt gjør økningen det vanskelig å gi elevene den undervisninga og oppmerksomheten de skal ha, sier Brenna, og fortsetter:

– Løsningen på dette er å tilsette flere lærere. Men først må vi gjøre en kartlegging av klassestørrelsene. Jeg går ut fra at skolene har oversikt, og at det ligger et godt materiale på skrivebordet mitt når jeg kommer på jobb som fylkesråd på mandag, sier Brenna.

Mindre penger

– Flere lærere koster penger. Hvor skal de komme fra?

– Når helsefagelever ikke lærer å legge veneflon fordi klassen er for stor er det dårlig utnytting av undervisninga, og det er dyrt. Men det er vanskelig å gjøre økonomiske overslag før vi har kartlagt problemet, og før de tidligere fylkene som er blitt Viken har vokst seg bedre sammen. Det vi veit er at regjeringa har lovet oss mindre penger.

Kommer i 2021

– Hva er tidsperspektivet?

– Det første budsjettet vi kan legge helt slik vi vil blir budsjettet for 2021. Det er der vi kan sette inn tiltaka.

– Kan du love at dette ikke blir noe av?

– Dette inngår i den politiske plattformen for samarbeidspartiene, sier Tonje Brenna

Historisk møte

Fylkestinget for nye Viken fylkeskommune konstitueres i morgen, 17.oktober. Det historiske møtet finner sted på Ås, i festsalen i Urbygningen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet klokken 12.00. Det nye fylket skal styres etter parlamentarisk system. Det betyr at fylkes vil få en slags «fylkesregjering» som Brenna skal lede.

Powered by Labrador CMS