Personer som er dømt for overgrep skal ikke lenger kunne få jobb i videregående skole. Ill.foto: Erik M. Sundt.
Personer som er dømt for overgrep skal ikke lenger kunne få jobb i videregående skole. Ill.foto: Erik M. Sundt.

Overgrepsdømte kan ikke bli ansatt i videregående skole

Regjeringen sender et lovforslag til Stortinget om at personer som er dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige ikke skal få arbeide i videregående skoler og folkehøgskoler.

Publisert

Et slikt forbud gjelder i dag i barnehage og i grunnskole.

– Ungdom skal kunne ha tillit og gode og trygge relasjoner til alle skolens ansatte. Vi mener hensynet til barn og unge i denne sammenhengen veier tyngre enn straffedømtes mulighet til å jobbe i skolen, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding  

– Dette er ikke nok!. Regjeringen har fortsatt mye ugjort når det gjelder å beskytte barn og unge mot vold, overgrep og seksuell trakassering, sier stortingsrepresentant for SV, Mona Fagerås, i en kommentar til Utdanning.

 

– En fordel for hele skolemiljøet

Hun understreker likevel at lovforslaget er etterlengta.

– Vi har etterlyst et lovforbud for overgrepsdømte i videregående skole lenge. Det er over tre år siden Torbjørn Røe Isaksen første gang ville vurdere en slik lovendring til Sanner har fått stablet på beina en lovproposisjon. Den politisk handlekraft Høyres kunnskapsministre her legger for dagen er ikke akkurat imponerende, sier Fagerås.

Roy Steffensen i Frp er glad  for at det endelig kommer på plass et forbud om dette.

– Unge mennesker i en undervisningssituasjon må føle trygghet, og ha tillit til lærerne. Det blir lettere når de vet at ingen av dem er overgripere, sier han.

– Det viktigste er selvsagt at elevenes trygghet nå blir bedre. Men også for lærerne mener jeg dette er en fordel. Nå kan de være trygge på at kollegene ikke er overgripere, noe som vil være en fordel for hele skolemiljøet, sier Steffensen.

 

Forgrep seg på elever i 35 år

Utdanningsnytt.no skreiv i 2016 at 8 lærere i videregående skole er dømt for seksuelle overgrep mot elever de siste åra. Men de kan likevel fortsette som lærere. Daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ville se på saka. 

Partitopper i Arbeiderpartiet, SV, Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet sa få dager etterpå at de ville ha et forbud mot å arbeide i videregående skole for personer som er dømt for seksuelle overgrep. Siden har Fremskrittspartiet slutta seg til dette synet.

Denne saken fikk mye oppmerksomhet etter en omfattende serie artikler og reportasjer i Utdanning og utdanningsnytt.no i 2016 om en lærer som hadde forgrepet seg på elever i 35 år. Et år senere gikk Tysvær-ordfører Sigmund Lier ut og ba ofrene for lærer-overgrepene om unnskyldning.

 

Saken er oppdatert 11.4.2019 kl 14.35 med kommentar fra Roy Steffensen. Red.

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS