Vold og overgrep mot barn er og vil være et samfunnsproblem, sier Ada Sofie Austegard.
Vold og overgrep mot barn er og vil være et samfunnsproblem, sier Ada Sofie Austegard.

Stine Sofies stiftelse får Redd Barnas barnerettighetspris

Etter 20 års innsats for å hjelpe barn og familier som har opplevd vold og overgrep, tildeles Stine Sofies Stiftelse, og grunnlegger Ada Sofie Austegard, barnerettighetsprisen.

Publisert

– Jeg satt i bilen på vei over fjellet til Røros da jeg fikk den fantastiske nyheten. Jeg ble så glad at jeg måtte rulle ned vinduet å rope litt ut i fjellheimen. Jeg kjente på stoltheten over alle de dyktige medarbeiderne våre, og alt det vi har fått til disse årene. Det at barn har bidratt i beslutningen, gjør det ekstra spesielt å få denne prisen, sier Ada Sofie Austegard til Redd Barnas nettside.

Austegard har gjennom sitt arbeid blitt en synlig forkjemper for at barn ikke skal oppleve vold og overgrep. Hun har blant annet syklet Norge på langs og gått fra Oslo til Trondheim for å sette søkelys på samfunnsproblemet.

– Vold og overgrep er, og vil dessverre også i fremtiden, være et samfunnsproblem. Derfor handler vårt arbeid om viktigheten av å forebygge volden, avdekke volden, ivareta de voldsutsatte barna og styrke rettssikkerheten til både ofre, pårørende og etterlatte, uttaler Ada Sofie Austegard.

Vil styrke rettssikkerheten

Stine Sofies Stiftelse ble etablert i 2000 etter at Stine Sofie (8) og Lena (10) ble brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. Stiftelsen ble grunnlagt av Stine Sofies mor, Ada Sofie Austegard, og av Bente Bergseth, som selv har opplevd vold i barndommen. Sammen ønsket de to å styrke rettsikkerheten for voldsutsatte barn og deres pårørende, og forhindre at barn utsettes for vold og overgrep.

I 2016 åpnet stiftelsen et eget senter i Grimstad for barn som har opplevd vold. Her kan barn og deres familier komme for å få hjelp. Da senteret åpnet, var det verdens første senter av denne typen. Nå kommer det rundt 500 barn til senteret årlig.

Stemt fram av barn

Redd Barnas hovedstyre vedtar prisvinneren, men de henter også råd fra barn og unge. Av 44 nominasjoner kunne barna til slutt stemme på fem finalister.

Stine Sofies Stiftelse er den tolvte vinneren av Redd Barnas barnerettighetspris. Blant tidligere vinnere er Kong Harald, Helsesista og jusprofessor og barnerettighetsforkjemper Lucy Smith.

Årets pris skal deles ut på Redd Barnas barnerettighetsfrokost 20. november.

Powered by Labrador CMS