Søgnen ble spurt ut om samarbeidsforholdene med byråden i torsdagens høring. Foto: Arkivfoto Utdanning
Søgnen ble spurt ut om samarbeidsforholdene med byråden i torsdagens høring. Foto: Arkivfoto Utdanning

Søgnen kjente seg ikke igjen

Under torsdagens høring om Osloskolen ble tidligere direktør for Utdanningsetaten Astrid Søgnen spurt ut om samarbeidsforholdene med byråden av Høyres ordførerkandidat Saida Begum.

Publisert

Under torsdagens høring sa medlem i Kultur og utdanningskomiteen Saida Begum:

- Byråden har i dag kommet med noen eksempler der hun sier hun har savnet lagarbeid og samarbeidsvilje fra Utdanningsetaten. Vi fikk også til slutt innsyn i all dokumentasjon i forkant av denne høringen.

Søgnen viste seg å sitte på enda mer dokumentasjon. Under høringen overleverte hun en stor bunke med dokumenter til møteleder Harald A. Nissen.

Les også: Søgnen til frontalangrep på Thorkildsen

- Kjenner meg ikke igjen

Henvendt til Begum sa Søgnen:

 - Jeg har her en omfattende dokumentasjon på hva Utdanningsetaten har gjort med nettopp de sakene Thorkildsen nevner. Det gjelder arbeidsmiljøundersøkelsen. Og det gjelder skriftlig halvårsvurdering. Vi dokumenterer også hva vi har gjort i prosjektet «Barnehjernevernet». Så jeg er fristet til å si at dette kjenner jeg meg ikke igjen i. Dette gjør at grunnlaget for mine kommentarer i innledningen er ytterligere styrket, sa Søgnen.

Deretter redegjorde hun for hvilke møter som har vært avholdt, eller ikke avholdt, hvilke personer det har vært bedt om møter med og til hvilke tidspunkter.

 - Møter ble forsøkt satt opp fordi jeg var urolig for manglende samhandling og dårlig kommunikasjon. Men hvor opplever jeg tillitsbasert ledelse, disse flotte, gjeve ordene som er så viktige? Spurte hun.

Les også: Malkenes: - Rapporten avdekker sykdommen i systemet

 

- Oppsiktsvekkende prioritering

Søgnen la til: - I mai 2018 var det en heftig debatt i mediene, og som Thorkildsen nevnte gikk rundt 1000 lærere ut i media og var kritiske til ytringskulturen.

 På denne tiden sa Søgnen at hun ønsket å få til et møte mellom ledelsen i byrådsavdelingen og ledergruppen i Utdanningsetaten.

 - Vi laget et program sammen med byrådet for et seminar 2. mai. Men seminaret ble gjort om til at hele ledergruppa i Utdanningsetaten og i byrådsavdelingen, rundt 30 personer, satt og hørte på ungdommene i Forandringsfabrikken i fem timer. Det synes jeg var en oppsiktsvekkende prioritering i en periode der det brant og der jeg som etatssjef hadde et stort behov for at vi kunne snakke sammen, sa Søgnen.

 - Det at byråden ikke ville ha møter med meg ser jeg på som et tegn på manglende interesse for å bedre samhandlingen, fastslo hun.

 LES HELE RAPPORTEN HER (ekstern lenke)

- Misnøye ble ikke formidlet 

 Begum fortsatte: - Jeg synes også det er rart at manglende leveranser fra Utdanningsetaten ikke er referatført, slik det skal gjøres ifølge god forvaltningsskikk. Opplever du stor forskjell i måtene byrådene har styrt på, du som har erfaring med flere byråder?

 - Alle er forskjellige, men det viktige er at vi har gode samarbeidsrelasjoner. I denne perioden har de kompetente diskusjonene, som Utdanningsetatens dyktige fagfolk la opp, blitt sett på som motvilje og det vi sa ble ikke møtt med respekt og tillit slik vi ønsket. Det spesielle er også at misnøye ikke ble formidlet. Dere kan gå inn i alle årsberetninger,  i alle rapporter. Dere vil ikke finne spor av det vi har snakket om der, sa hun.

 

 Ikke hyggelig og ikke god ledelse

Begum spør: - Byråden har altså ikke tatt opp noen saker knyttet til dårlig samarbeid og dårlig samhandling i den skriftlige kommunikasjonen. Men til Morgenbladet uttalte byråden i mai 2018 at Utdanningsetaten ikke alltid «gjør som de får beskjed om». I Dagsavisen har det stått; «Jeg har gitt henne klar beskjed». Har du noen gang tatt opp byrådens uttalelser til pressen med henne?

 - Da er vi tilbake til utgangspunktet for denne høringen. Dette er ikke hyggelig og ikke god ledelse. Jeg har tatt dette opp med kommunaldirektøren og etter hva jeg har forstått har hun tatt det videre. Den 21. august tok jeg kontakt med Thorkildsen, der jeg ba om at hun, hvis hun hadde noe å si om meg, tok det internt, sa Søgnen.

 Så la hun til – Hvis jeg hadde visst i hele høst at alle byrådens anklager mot meg kun handlet om disse fire, fem sakene hun har nevnt under høringen i dag, da hadde jeg spart meg for mye uro og bekymring. Dette er saker vi har hatt diskusjoner om, men som vi har levert på fra A til Å.